10 (+1) κρυμμένοι θησαυροί τρόμου που πρέπει να ανακαλύψετε – Part 3

Μετά από δύο ανασκαφές σπάνιου, δυσεύρετου αλλά πολύτιμου horror υλικού, τι θα λέγατε για ένα ακόμη ταξίδι προς αναζήτηση νέων ανεξιχνίαστων διαμαντιών τρόμου;

Κάνοντας το παραδοσιακό ταξίδι μας σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, το horrormovies.gr παρουσιάζει το τρίτο μέρος των «Θησαυρών Τρόμου» στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να αναδειχθούν άγνωστες αλλά (πιστεύουμε) αξιόλογες ταινίες τρόμου και ταυτόχρονα να εμπλουτιστούν οι γνώσεις του ελληνικού horror κοινού.

Τσεκάρετε λοιπόν άλλες 10 (+1) ενδιαφέρουσες και κάπως ιδιαίτερες ταινίες τρόμου που βρίσκονται στο σκοτάδι αλλά περιμένουν να τις ανακαλύψετε και ενδεχομένως να αποτελέσουν μια ευχάριστη horror εμπειρία για όσους τις προσεγγίσουν.


1. Amsterdamned – Ανθρωποκυνηγητό στο Άμστερνταμ (1988)

amsterdamned

Από τον δημιουργό του cult φιλμ τρόμου «The Lift» («Το Ασανσέρ του Τρόμου» όπως το μάθαμε στην ελληνική VHS έκδοση) έρχεται αυτό το πρωτότυπο φιλμ αστυνομικού τρόμου από την Ολλανδία. Το «Amsterdamned» του Dick Maas περιστρέφεται γύρω από έναν serial killer ο οποίος χρησιμοποιεί το διάσημο δίκτυο καναλιών του Άμστερνταμ για να κινείται και να προσεγγίζει τα ανυποψίαστα θύματά του. Ένας σκληροτράχηλος ντετέκτιβ με τη βοήθεια ενός φίλου του προσπαθούν να εντοπίσουν τον δράστη με κίνδυνο της ζωής τους σε μια εντελώς ασυνήθιστη έρευνα που περιλαμβάνει μέχρι και κυνηγητό με κρις-κραφτ στα κανάλια του Άμστερνταμ.

Το δεύτερο αυτό φιλμ τρόμου του Dick Maas είναι σαφώς πιο «σοβαρό» από το ντεμπούτο του με το φονικό ασανσέρ και προτείνεται όχι μόνο στους φίλους του τρόμου αλλά και σε αυτούς της δράσης και της περιπέτειας. Η ιδέα του «υδρόβιου» serial killer είναι ευρηματικότατη και είναι απορίας άξιο πώς έχει ξεφύγει μέχρι τώρα από τη μόδα των remakes που μαστίζουν τον φτωχό σε ιδέες νεότερο horror κινηματογράφο. Απολαύστε αυτήν την δυναμική περιπέτεια τρόμου στη «Βενετία του Βορρά» και δεν θα το μετανιώσετε.

Σκηνοθεσία: Dick Maas.
Σενάριο: Dick Maas.
Ηθοποιοί: Huub Stapel, Monique van de Ven, Serge-Henri Valcke.

2. Martin (1977)

martin 1977

Όταν ο μεγάλος George Romero ισχυρίζεται πως η συγκεκριμένη ταινία είναι η αγαπημένη του από την προσωπική του φιλμογραφία, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι μιλάμε για ένα έργο που θα πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Αν και παραδοσιακά το «Martin» εντάσσεται στις ταινίες τρόμου με βρικόλακες, εντούτοις, είναι κάτι πολύ περισσότερο. Σπάνια ο συνδυασμός τρόμου και δράματος εμφανίζεται τόσο καλά δεμένος, τόσο πειστικός και διαπεραστικός. Από τη στιγμή που ο νεαρός Martin μετακομίζει στο σπίτι του ηλικιωμένου θεοσεβούμενου θείου του γινόμαστε μάρτυρες μιας σειράς αλλόκοτων εικόνων που ακροβατούν μεταξύ βίας, λαγνείας και παράνοιας με φόντο την αινιγματική φύση του τραγικού πρωταγωνιστή που ξεδιψά ρουφώντας το αίμα ανυποψίαστων θυμάτων.

Είναι ο Martin βρικόλακας 84 ετών ή απλά πάσχει από μια νοσηρή ψύχωση; Είναι τα ασπρόμαυρα flashbacks αναμνήσεις από το αληθινό παρελθόν του ήρωα ή αποτελούν αποκύημα φαντασίας; Το 5ο αυτό φιλμ του Romero είναι ένας ανεπανάληπτος θρίαμβος του πειραματικού horror κινηματογράφου. Μπορεί να επισκιάστηκε από τη διεθνή ακτινοβολία των διάσημων ταινιών της μυθολογίας των «Ζωντανών Νεκρών» του Romero, ωστόσο, ποιοτικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα και επιβάλλεται να το βρει κάθε φίλος του προσεγμένου τρόμου. Η καταθλιπτική ατμόσφαιρά του θα σας αιχμαλωτίσει. Ο κεντρικός χαρακτήρας του που ως ένας ακόμα μοναχικός λύκος της στέπας οδεύει προς την αργή, πλην όμως αναπόφευκτη καταστροφή του, απλά θα σας συγκλονίσει και θα χαραχτεί στη μνήμη σας για πάντα…

Σκηνοθεσία: George A. Romero.
Σενάριο: George A. Romero.
Ηθοποιοί: John Amplas, Lincoln Maazel, Christine Forrest.

3. Coisa Ruim (2006)

coisa ruim 2006

Από τη μελαγχολική Πορτογαλία έρχεται αυτό το καλοφτιαγμένο ψυχολογικό/μεταφυσικό θρίλερ με τις έντονες δραματικές στιγμές και τους καλογραμμένους διαλόγους που καθηλώνουν. Μέσα από μια δυναμική και σφιχτοδεμένη ιστορία το «Coisa Ruim» πραγματεύεται ποικίλα horror θέματα όπως ο εξορκισμός, ο δαιμονισμός, οι φολκλορικές κατάρες του παρελθόντος, οι χωριάτικες δεισιδαιμονίες και οι μακάβριοι οιωνοί θυμίζοντας κατ’ επέκταση κλασικές ταινίες τρόμου όπως ο «Εξορκιστής» και το «Μετά τα Μεσάνυχτα».

Όμως παρά τα κλισέ και τα συνήθη θέματα, το φιλμ διατηρεί τη δική του ταυτότητα ενώ παράλληλα έχει την τύχη να πλαισιώνεται από ικανούς ηθοποιούς που δίνουν εξαιρετικές ερμηνείες μηδενός εξαιρουμένου. Το μοιρολατρικό περιβάλλον του χωριού όπου επιστρέφει ο πρωταγωνιστής οικογενειάρχης με την οικογένειά του συνοδευόμενο από έξυπνες σκηνοθετικές λήψεις (όπως π.χ. τα ομιχλώδη πλάνα του δάσους) οικοδομούν μοναδική ατμόσφαιρα που σε αιχμαλωτίζει. Διάφορα σοκαριστικά υπονοούμενα όπως αυτό της πιθανής αιμομιξίας εντείνουν την ανησυχία μας ενώ το δυναμικό φινάλε μάς ανατριχιάζει στο έπακρο. Μπράβο στους Πορτογάλους για αυτήν την πολύ καλή προσπάθεια.

Σκηνοθεσία: Tiago Guedes, Frederico Serra.
Σενάριο: Rodrigo Guedes de Carvalho.
Ηθοποιοί: Adriano Luz, Manuela Couto, Sara Carinhas.

4. Hardware – Φονικό Μέταλλο (1990)

hardware 1990

Πρόκειται για συνηθισμένη περίπτωση ταινίας που θάφτηκε από τους κριτικούς αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να αποκτήσει cult στάτους μεταξύ των πιστών της φίλων. Οι επικρίσεις περί ανακύκλωσης μοτίβων του «Alien» και του «Terminator» πολύ λίγο μπορούν να πλήξουν την αξία του «Hardware», ενός φιλμ που μπορεί να ανήκει στην κατηγορία των B movies αλλά δεν παύει να συναρπάζει προβάλλοντας το όραμα και την έμπνευση του δημιουργού της. Μια έμπνευση που διαφαίνεται συνεχώς μέσα στην ταινία όπως στα κατακόκκινα χρώματα που κοσμούν τον ουρανό και τους εσωτερικούς χώρους των ημικατεστραμμένων κτιρίων, τον μελαγχολικό post-apocalyptic κόσμο, τους εμπνευσμένους χαρακτήρες ή το εξαιρετικά καλοσχεδιασμένο ρομπότ που αποτελεί και το πρωταρχικό ντεκόρ.

Μιλάμε για ένα ρομπότ ή ορθότερα κεφαλή από ρομπότ που ένας στρατιώτης δωρίζει στην αγαπημένη του. Το ρομπότ όμως ανήκε σε στρατιωτικό πρόγραμμα με δολοφονικούς σκοπούς. Έτσι λοιπόν, αρχίζει να επανασυναρμολογείται και να σκορπά τον τρόμο και τον θάνατο στο διαμέρισμα της κοπέλας. Τα καλά εφέ, τα θαυμάσια μουσικά θέματα, μερικές στιγμές καλού gore καθώς και οι συμμετοχές-έκπληξη αστέρων της ροκ όπως οι Iggy Pop και Lemmy κάνουν το αμερικανο-βρετανικό αυτό φιλμ ακόμα πιο πικάντικο και εγγυώνται την ψυχαγωγία του θεατή.

Σκηνοθεσία: Richard Stanley.
Σενάριο: Steve MacManus, Kevin O’Neill, Richard Stanley.
Ηθοποιοί: Dylan McDermott, Stacey Travis, John Lynch.

5. At Midnight I’ll Take Your Soul – Απόψε θα Πάρω την Ψυχή σου (1964)

midnight 1964

Η εν λόγω ταινία έχει τεράστια ιστορική σημασία για μια ολόκληρη χώρα που είναι μάλιστα από τις πολυπληθέστερες του κόσμου. Το «At Midnight I’ll Take Your Soul» ή «À Meia-Noite Levarei Sua Alma» όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος αποτελεί σημείο εκκίνησης για τη σκηνή του τρόμου της Βραζιλίας όντας η πρώτη ταινία τρόμου του καταλόγου της. Η χώρα του καφέ και του Πελέ μπορεί να περηφανεύεται εκτός των άλλων και για μια από τις πιο χαρακτηριστικές και ιδιαίτερες τριλογίες τρόμου του cult κινηματογράφου. Δημιουργημένη από τον εκκεντρικό σκηνοθέτη, ηθοποιό, σεναριογράφο και σταρ των media José Mojica Marins κατέχει ξεχωριστή θέση στο low budget cinema τρόμου και σίγουρα δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο κανέναν ψαγμένο φίλο του συγκεκριμένου ιδιώματος. Εδώ αναφερόμαστε στο πρώτο φιλμ της τριλογίας όπου γνωριζόμαστε με τον σκοτεινό και αδυσώπητο χαρακτήρα του Coffin Joe τον οποίο ενσαρκώνει ο ίδιος ο Marins όπως και στις άλλες ταινίες της τριλογίας.

Νεκροθάφτης στο επάγγελμα, ο Coffin Joe (ή Zé do Caixão όπως αποκαλείται στην ντόπια γλώσσα) είναι ο φόβος και τρόμος της μικρής πόλης όπου δραστηριοποιείται. Αψηφώντας το θάνατο, τους ανθρώπους και τη θρησκεία ο δαιμόνιος νεκροθάφτης ξεκινάει τη φονική του δραστηριότητα στην περιοχή με απώτερο σκοπό να διαιωνίσει την βιολογική του γραμμή μέσω του πολυπόθητου γιου που προσπαθεί να κάνει με κάποια γυναίκα εκτός της συζύγου του που δεν μπορεί να τεκνοποιήσει. Κάποια στιγμή όμως το βίαιο έργο του θα προκαλέσει την οργή των νεκρών και όλα όσα αψηφούσε στη ζωή θα ξεσηκωθούν εναντίον του. Ξεχωρίζουν το image του Coffin Joe που παραπέμπει σε Κόμη Δράκουλα (μαύρη κάπα, γαμψά νύχια κλπ), ο ασυγκράτητος κυνισμός του και η αθεράπευτα βλάσφημη συμπεριφορά του. Αν είστε φίλος του trash/cult horror αναζητήστε το παρανοϊκό έργο του Marins και δεν θα χάσετε.

Σκηνοθεσία: José Mojica Marins.
Σενάριο: José Mojica Marins.
Ηθοποιοί: José Mojica Marins, Magda Mei, Nivaldo Lima.

6. The Most Dangerous Game – Το Πιο Επικίνδυνο Θήραμα (1932)

the most dangerous game

Αυτό το μικρής διάρκειας διαμαντάκι (μόλις λίγο παραπάνω από μία ώρα) έρχεται από μια μακρινή εποχή που θεωρείται χρυσή για το πρώιμο cinema τρόμου. Ναι η δεκαετία του ’30 έδωσε κλασικά αριστουργήματα αλλά και κάποιες χαμηλότερου προφίλ ταινίες τρόμου που όμως πλησιάζουν σε ποιότητα τις μεγαλύτερες παραγωγές της περιόδου. Αυτό μπορούμε να το πούμε ανεπιφύλακτα για το «The Most Dangerous Game» των δημιουργών του θρυλικού «King Kong» (1933) Ernest B. Schoedsack και Merian C. Cooper. Αλλά η σχέση του φιλμ με το «King Kong» δεν τελειώνει εδώ καθώς το βασικό πρωταγωνιστικό δίδυμο Fay Wray και Robert Armstrong που συναντήσαμε στην ταινία με τον γιγάντιο πίθηκο πρωταγωνιστεί και εδώ.

Το «The Most Dangerous Game» αποτελεί μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Richard Connell. Η ιστορία του έχει διασκευαστεί πολλάκις στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και αλλού, όμως αυτή εδώ η πρώιμη διασκευή είναι σίγουρα μια από τις κορυφαίες και από τις πιο πιστές στην αρχική ιστορία. Οι ναυαγοί ενός πλοίου βρίσκουν σωτηρία σ’ ένα κοντινό νησί και διαμένουν στον κάστρο ενός εκκεντρικού κυνηγού. Ο κυνηγός όμως δεν κυνηγάει ζώα αλλά ανθρώπους. Έτσι οι φιλοξενούμενοί του θα μετατραπούν σε υποψήφια θύματα ενός αγωνιώδους κυνηγητού στην άγρια φύση του νησιού. Περιπέτεια, τρόμος, σασπένς και μερικές γλαφυρές ατάκες καθιστούν το φιλμ ιδιαίτερα ψυχαγωγικό. Αναζητήστε το!

Σκηνοθεσία: Irving Pichel, Ernest B. Schoedsack.
Σενάριο: James Ashmore Creelman, Richard Connell.
Ηθοποιοί: Joel McCrea, Fay Wray, Leslie Banks.

7. Sauna (2008)

sauna 2008

Μεταφερόμαστε στον παγωμένο ευρωπαϊκό βορρά και συγκεκριμένα στη Φιλανδία. Η ταινία που θα μας απασχολήσει είναι το «Sauna» ένα σκοτεινό, ατμοσφαιρικό και πολύ έντονο ψυχολογικό θρίλερ το οποίο επικεντρώνεται στην έννοια της αμαρτίας και της εξιλέωσης. Το πρωτότυπο με την ταινία είναι ότι τοποθετείται τον 16ο αιώνα στα τέλη του ρωσο-σουηδικού πολέμου. Δύο αδέρφια έχουν αποστολή να χαράξουν τα μεταπολεμικά σύνορα μεταξύ της Σουηδίας και της Φιλανδίας αλλά στη διαδρομή τους υποπίπτουν σε μια ειδεχθή πράξη: σκοτώνουν έναν άντρα και αφήνουν την κόρη του να πεθάνει κλεισμένη σ’ ένα υπόγειο.

Όμως λίγο αργότερα οι τρομακτικές θεάσεις μιας γυναικείας μορφής και η ύπαρξη μιας μυστηριώδους σάουνας στο επόμενο χωριό όπου χρησιμοποιείται για «ξέπλυμα των αμαρτιών» κάνουν το ταξίδι τους εφιαλτικό. Το «Sauna» δεν είναι το τυπικό, εύκολο φιλμ τρόμου για το ευρύ κοινό. Έχει βαριά ατμόσφαιρα, δύσκολα θέματα και είναι πλημμυρισμένο με αισθήματα μελαγχολίας. Οι ερμηνείες είναι εκπληκτικές και η φωτογραφία του δασώδους και ελώδους περιβάλλοντος μαγευτική. Αν σας αρέσουν οι πιο «εγκεφαλικές» ταινίες τρόμου, ρίχτε μια ματιά σ’ αυτόν τον κρυμμένο θησαυρό και δεν θα το μετανιώσετε.

Σκηνοθεσία: Antti-Jussi Annila.
Σενάριο: Iiro Küttner.
Ηθοποιοί: Ville Virtanen, Tommi Eronen, Viktor Klimenko.

8. The Tingler (1959)

the tingler 1959

Αν έπρεπε να φτιάξουμε μια δεκάδα με τα πιο πρωτότυπα και ασυνήθιστα σενάρια ταινιών τρόμου, τότε το «The Tingler» σίγουρα θα συμπεριλαμβανόταν στη λίστα. Ένας επιστήμονας (Vincent Price) προωθεί την θεωρία ότι ο τρόμος στην πραγματικότητα προκαλείται από ένα άγνωστο πλάσμα που κατοικεί μέσα μας το οποίο ονομάζει Tingler. Πιστεύει επίσης ότι η έλλειψη εντοπισμού του πλάσματος οφείλεται στην ανθρώπινη κραυγή που βγαίνει τη στιγμή του φόβου η οποία το καταστέλλει. Αποφασίζει λοιπόν να χρησιμοποιήσει ως πειραματόζωο μια κωφάλαλη γυναίκα ενός γνωστού του για να επιβεβαιώσει τη θεωρία του. Η κατάσταση όμως θα ξεφύγει από τον έλεγχο…

Απίστευτα πρωτότυπο έτσι; Αλλά ό λόγος που σας παρακινούμε να το δείτε δεν είναι μόνο η ευρηματικότητα της κεντρικής ιδέας. Υπάρχουν πρόσθετοι λόγοι να το κάνετε, ειδικά αν είστε φίλος του παλιού cult horror κινηματογράφου. Ο τεράστιος Vincent Price με την αεράτη παρουσία του είναι ένας από τους κύριους λόγους. Η σκηνοθετική φινέτσα του μαέστρου b-movά William Castle είναι ένας ακόμα σοβαρός λόγος. Γενικότερα το «The Tingler» δεν μασάει μία, δεν διστάζει να εξωτερικεύσει την περιστασιακή αφέλειά του μετατρέποντάς την σε μια αξέχαστη, διασκεδαστική εμπειρία που περιέχει τρόμο και μερικές ακόμα εκπλήξεις.

Σκηνοθεσία: William Castle.
Σενάριο: Robb White.
Ηθοποιοί: Vincent Price, Judith Evelyn, Darryl Hickman.

9. Witchboard – Παιχνίδι Μαγείας Και Θανάτου (1986)

witchboard 1986

Οι ταινίες τρόμου με θέμα το περιβόητο παιχνίδι πνευμάτων γνωστό ως ouija δεν είναι πολλές κι απ’ αυτές ελάχιστες πραγματικά αξίζουν. Το «Witchboard» ενδεχομένως είναι η καλύτερη επιλογή με το εν λόγω θέμα κι ας μην είναι κάποια φοβερή ταινία γενικά. Είναι όμως ατμοσφαιρική, τρομακτική και πολύ πιο σοβαρή από τις «συγγενείς» ταινίες. Επιπλέον περιέχει μερικές αξιομνημόνευτες σκηνές αιματοβαμμένων φόνων καθώς και ένα διασκεδαστικό soundtrack που χαρακτηρίζει την αθάνατη δεκαετία του ’80. Εφηβική αμερικανιά; Ναι αλλά με στιλ και μεράκι!

Η υπόθεση επικεντρώνεται σ’ αυτό που λέει και ο τίτλος, δηλαδή στον γνωστό πίνακα πνευμάτων με τον οποίο παθιάζεται μια νεαρή κοπέλα χρησιμοποιώντας τον για να μάθει διάφορα πράγματα που την απασχολούν. Όμως το κακόβουλο πνεύμα που ελλοχεύει στον πίνακα σταδιακά την κυριεύει, σκοτώνει τους φίλους της με ποικίλους τρόπους και προσπαθεί να απελευθερωθεί στον κόσμο των ζωντανών. Θα καταφέρει η κοπέλα να γλιτώσει από το πνεύμα; Η απάντηση βρίσκεται στην ταινία…

Σκηνοθεσία: Kevin Tenney.
Σενάριο: Kevin Tenney.
Ηθοποιοί: Todd Allen, Tawny Kitaen, Stephen Nichols.

10. Mark Of The Vampire (1935)

mark of the vampire 1935

Ας κάνουμε τώρα άλλο ένα μακρινό ταξίδι στον χρόνο και συγκεκριμένα στην μνημειώδη δεκαετία του ’30 που μας έδωσε πολλά αριστουργήματα του κλασικού τρόμου. Βέβαια εδώ δεν μιλάμε για ένα από τα γνωστότερα φιλμ αλλά για μια προσπάθεια που θεωρείται δευτερεύουσας σημασίας όχι όμως και αδιάφορη σε καμία περίπτωση. Το «Mark Of The Vampire» είναι ένα υπέροχο φιλμ παλιομοδίτικου τρόμου και μυστηρίου ταυτόχρονα που έχει την τύχη να πλαισιώνεται από μια ομάδα σπουδαίων ηθοποιών της εποχής όπως οι Lionel Barrymore, Bela Lugosi, Elizabeth Allan και Lionel Atwill.

Όταν ένας ευγενής βρίσκεται νεκρός στο σπίτι του φέροντας σημάδια από δαγκωματιές στο λαιμό του, ο τοπικός γιατρός συμπεραίνει ότι σκοτώθηκε από βρικόλακα. Και ενώ οι υποψίες στρέφονται σ’ έναν κόμη της περιοχής και την κόρη του που θεωρούνται βρικόλακες η έρευνα θα δείξει ότι τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα απ’ όσο φαίνονται. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Απλά δώστε μια ευκαιρία σ’ αυτό το ιδιαίτερα ενδιαφέρον και διασκεδαστικό φιλμ τρόμου. Κυλάει πολύ ευχάριστα και η συρρικνωμένη διάρκειά του (περίπου μία ώρα) το κάνει προσιτό χωρίς να χάνει σε ουσία ή σεναριακό πλούτο.

Σκηνοθεσία: Tod Browning.
Σενάριο: Guy Endore, Bernard Schubert.
Ηθοποιοί: Lionel Barrymore, Elizabeth Allan, Bela Lugosi.


BONUS GΕΜ… ή αλλιώς ένα ανεκτίμητης αξίας διαμάντι που πρέπει να ανακαλυφθεί από τους φίλους του τρόμου (και όχι μόνο).

The Lodger: A Story of the London Fog – Ο Ενοικιαστής (1927)

the lodger 1927

Το διαμάντι αυτό έρχεται από την χρυσή εποχή του βουβού κινηματογράφου και από έναν από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών. Ο λόγος φυσικά για τον Alfred Hitchcock και το ξεχασμένο αριστούργημά του «The Lodger: A Story of the London Fog» που έμελλε να θέσει ισχυρά θεμέλια στο μετέπειτα οικοδόμημα των θρίλερ και των φιλμ αγωνίας γενικότερα με όποιες αναμενόμενες προεκτάσεις έχει αυτό (αναπόφευκτα) και στη σκηνή του τρόμου. Εγκαινιάζοντας παραδοσιακά «χιτσκοκικά» μοτίβα θεωρείται δικαιολογημένα το πρώτο «πραγματικό» φιλμ του Hitchcock παρότι ο μεγάλος Alfie είχε σκηνοθετήσει αλλά και συμμετάσχει σε πολλές ταινίες (πολλές εξαφανισμένες πλέον) μέχρι τότε.

Η ταινία έρχεται από την περίοδο της πρώιμης καριέρας του στη γενέτειρά του τη Μεγάλη Βρετανία και μαζί με τα «The Man Who Knew Too Much» (1934) και «The Lady Vanishes» (1938) θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες δουλειές του εκείνης της περιόδου που τον καθιέρωσαν στον κινηματογράφο. Βασισμένο σε ιστορία της Marie Belloc Lowndes καθώς και σε θεατρικό έργο, το φιλμ μας ταξιδεύει στο Λονδίνο της εποχής το οποίο τρομοκρατείται από έναν serial killer με φετίχ το φόνο ξανθών γυναικών. Μια σπιτονοικοκυρά υποψιάζεται ότι ο πρόσφατος ενοικιαστής ενός εκ των δωματίων της είναι ο δολοφόνος. Και η κόρη της είναι ξανθιά….

Μυστήριο, αγωνία, ψυχολογικός τρόμος αλλά και ρομάντζο διαπλέκονται αριστοτεχνικά στο «The Lodger» που εκτός από το μύθο του Τζακ του Αντεροβγάλτη φαίνεται να έχει επηρεαστεί και από τις τεχνικές του γερμανικού εξπρεσιονισμού κρίνοντας από τα σκοτεινά πλάνα, τις «παραμορφωμένες» εκφράσεις και την απαισιόδοξη ατμόσφαιρα που πλανάται στο έργο. Must για τους φίλους του βουβού cinema. Απαραίτητη η παρακολούθησή του από όλους τους αναζητητές αρχέγονων πολύτιμων λίθων του ευρύτερου θρίλερ ιδιώματος.

Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock.
Σενάριο: Eliot Stannard.
Ηθοποιοί: June, Ivor Novello, Marie Ault.

Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Horrormovies.gr
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση για
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Latest articles

Related articles

Ενεργοποίηση ειδοποιήσεων OK Οχι ευχαριστώ