Αφιέρωμα στα ιερά τέρατα της horror σκηνής μέρος II – Boris Karloff

Ο Boris Karloff στα νιάτα του
Ο Boris Karloff στα νιάτα του

Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος μας ανήκει στον Boris Karloff. O William Henry Pratt γεννήθηκε στο Honor Oak του Λονδίνου, στην Αγγλία στις 23 Νοεμβρίου του 1887. Γνωστός έγινε με το καλλιτεχνικό του όνομα, Boris Karloff το οποίο φημολογείται πως δανείστηκε από έναν τρελό επιστήμονα από την νουβέλα «The drums of jeopardy», τον Boris Karlov. Ο Karloff ισχυριζόταν πως διάλεξε το όνομα Boris επειδή ακουγόταν πιο εξωτικό ενώ το Karloff ήταν οικογενειακό όνομα. Ένας λόγος για την αλλαγή του ονόματός του ήταν το ότι ακολούθησε το επάγγελμα του ηθοποιού. Τα αδέρφια του τον θεωρούσαν το μαύρο πρόβατο της οικογένειας για αυτή του την επιλογή. Ο Karloff επέλεξε να μείνει μακριά από την οικογένεια του για αυτό το λόγο. Και έτσι συνάντησε ξανά τα αδέρφια του το 1933 όπου τον δέχτηκαν με μεγάλη χαρά ποζάροντας δίπλα στον διάσημο πια αδερφό τους.

Μόλις ο Karloff έφτασε στο Hollywood ξεκίνησε να παίζει στον βωβό κινηματογράφο αλλά οι ρόλοι ήταν σποραδικοί. Για να ζήσει λοιπόν έκανε διάφορες χειρωνακτικές δουλειές. Η ταινία στην οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά στην μεγάλη οθόνη είναι το The masked rider (1919)”. Η πρώτη του όμως σημαντική ταινία ήταν το The criminal code (1931)”, ένα δράμα που είχε σχέση με φυλακές. Άλλος ένας σημαντικός ρόλος του ήταν στο Five star final (1931)”, όπου είχε τον ρόλο ενός διεφθαρμένου δημοσιογράφου. Η ταινία πήρε το βραβείο καλύτερης ταινίας.

imhotep
Ο Boris Karloff ως Imhotep

Και κάπου εδώ ξεκινάει η δόξα για τον Karloff. Πρωταγωνιστεί στην ταινία Frankenstein (1931)”, υποδυόμενος τον ρόλο του τέρατος και είναι πραγματικά συγκλονιστικός. Το ογκώδες κοστούμι και οι χονδροειδείς και ψηλές μπότες ήταν ιδιαίτερα επίπονα για τον ηθοποιό αλλά το κοστούμι και το μακιγιάζ είναι αυτά που έκαναν την εμφάνιση του τέρατος κλασσική. Η Universal αμέσως κατοχύρωσε στην ιδιοκτησία της το μακιγιάζ το οποίο εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο Jack P. Pierce. Ένα χρόνο αργότερα ο Karloff πρωταγωνιστεί ως Imhotep στην ταινία The mummy (1932)”, στο “The old dark house (1932)” και στο “The mask of Fu Manchu”. Ταινίες που έκαναν τον Karloff πασίγνωστο.

Το όνομα του Karloff συνδέθηκε κυρίως με ταινίες τρόμου και την δεκαετία του 1930 έκανε μια σειρά από ταινίες με την Universal, πολλές από αυτές με συμπρωταγωνιστή τον Bela Lugosi. Έπαιξε άλλες δυο φορές τον ρόλο του τέρατος του Frankenstein στις ταινίες Bride of Frankenstein (1935)” και “Son of Frankenstein (1939)”.

Παρόλο που η μακρά συνεργασία του με τον Bela Lugosi δεν οδήγησε και σε μακροχρόνια φιλία, οι δυο ηθοποιοί έχουν συνεργαστεί σε πολλές αξιόλογες ταινίες όπως “The black cat (1934)”, “Gift of Gab (1934)”, “The raven (1935),” “The invisible ray (1936)”, “Black Friday (1940)”, “You’ll find out (1940)”, “The body snatcher (1945)”.

Από το 1945 έως το 1946 συνεργάστηκε με την RKO και αυτό, όπως είπε σε μια συνέντευξή του, επειδή πίστευε πως με την Universal ο ρόλος του τέρατος είχε κάνει πια τον κύκλο του. Πέρα όμως από τις ταινίες τρόμου μέσα από τις οποίες και έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό, ο Karloff έπαιξε και σε άλλα είδη του κινηματογράφου. Μια από τις εμφανίσεις του είναι και στο Scarface (1932)”. Συμμετείχε συχνά ως καλεσμένος σε ραδιοφωνικές εκπομπές, έχει παίξει αρκετούς ρόλους στο Broadway, έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικές σειρές, ήταν ο αφηγητής στην τηλεοπτική ταινία που έγινε για το Dr Seuss’s How the Grinch stole Christmas και έχει δανείσει την φωνή του στον Grinch για το τραγούδι You’re a mean one Mr Grinch. Επίσης έκανε πολλές ηχογραφήσεις για θεατρικά έργα, παιδικά παραμύθια αλλά και για ανθολογίες τρόμου.

Το 1968 παίζει στην ταινία Targets” του Peter Bogdanovich. Αυτή ήταν και η τελευταία ταινία που γύρισε στην Αμερική λίγο πριν πεθάνει. Ο Karloff τελείωσε την καριέρα του γυρνώντας τέσσερις χαμηλού προϋπολογισμού Μεξικάνικες ταινίες τρόμου. Τα «The Snake People», «The Incredible Invasion», «Fear Chamber» και «House of Evil». Και οι τέσσερις ταινίες κυκλοφόρησαν μετά τον θάνατό του. Στην διάρκεια των γυρισμάτων τους, ο Karloff είχε μόνο το μισό του ενός του πνεύμονα και ανάμεσα στις λήψεις έκανε χρήση μάσκας οξυγόνου.

boris karloff

Ήταν ένας πολύ ευγενικός και γενναιόδωρος άνθρωπος και ασχολούνταν με φιλανθρωπίες που είχαν σχέση με παιδιά. Ποτέ δεν άλλαξε το όνομα του επίσημα σε Boris Karloff. Υπέγραφε πάντα με το πραγματικό του όνομα. Παντρεύτηκε πέντε φορές και απέκτησε μια κόρη με την τέταρτη γυναίκα του. Η γέννηση της κόρης του συνέπεσε με τα γυρίσματα της ταινίας Son of Frankenstein” και ο Karloff πήγε στο νοσοκομείο φορώντας το κοστούμι του τέρατος.

frankenstein
Ο Boris Karloff ως Frankenstein

Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο εξοχικό του στην Αγγλία, σε ένα χωριό του Hampshire, στο Bramshott. Μετά από μια μακρόχρονη μάχη με την αρθρίτιδα και με εμφύσημα, κατέληξε με πνευμονία στο νοσοκομείο King Edward VII, στο Midhurst του Sussex, στις 2 Φεβρουαρίου του 1969 σε ηλικία 81 ετών. Αποτεφρώθηκε σε μια λιτή τελετή στο Guildford Crematorium, στο Godalming, του Surrey όπου και βρίσκεται και μια αναμνηστική πλακέτα.

Εξαιρετικός ηθοποιός, από τους μεγάλους του είδους, έδωσε μαθήματα ηθοποιίας στην μεγάλη οθόνη και όχι μόνο. Παραμένει αξέχαστος ο ίδιος και τα έργα του μέχρι σήμερα. Είναι ο άνθρωπος εκείνος που κανείς μέχρι σήμερα δεν τον έχει ξεπεράσει παίζοντας το ρόλο του τέρατος σε διάφορες διασκευές του Frankenstein.

Προτεινόμενες ταινίες:
1. Frankenstein (1931)
2. The Old Dark House (1932)
3. The Mummy (1932)
4. The Black Cat (1934)
5. Bride of Frankenstein (1935)
6. The Raven (1935)
7. The Black Room (1935)
8. The Invisible Ray (1936)
9. The Walking Dead (1936)
10. The Man who Changed his Mind (1936)
11. Son of Frankenstein (1938)
12. The Body Snatcher (1945)
13. Isle of Dead (1945)
14. Abbott and Costello meet the killer, Boris Karloff (1949)
15. Black Sabbath (1963)
16. The Raven (1963)
17. Targets (1968)

Βέβαια η φιλμογραφία του είναι τεράστια. Προσωπικά πιστεύω πως αυτές είναι οι καλύτερες του και για αυτό τον λόγο τις προτείνω. Καλή θέαση, λοιπόν.

Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Ελευθερία Κούση
Ελευθερία Κούση
Λατρεύω τον καλό κινηματογράφο σε όλα του τα είδη. Αλλά οι horror ταινίες είναι οι αγαπημένες μου. Τίποτα δεν συγκρίνεται με μια καλή ταινία τρόμου. Θεωρώ λοιπόν καθήκον μου να ενημερώσω εσάς τους horror fans για τις κλασσικές και όχι μόνο ταινίες τρόμου. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση για
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Latest articles

Related articles

Ενεργοποίηση ειδοποιήσεων OK Οχι ευχαριστώ