REVIEWS
Διαβάζετε
Shadow People (2013)
0
Review

Shadow People (2013)

από 23/09/2015
Το «Shadow People» ακολουθεί την έρευνα που κάνει ένας ραδιοφωνικός παρουσιαστής για κάποια μυστηριώδη όντα που μοιάζουν με σκιές και θεωρούνται υπεύθυνα για το θάνατο ανθρώπων ανά τον κόσμο.
Επισκόπηση
Σκηνοθεσία

Matthew Arnold

Παραγωγή

Michael Ohoven

Σενάριο

Matthew Arnold, Travis Rooks

Ηθοποιοί

Dallas Roberts, Alison Eastwood, Anne Dudek, Mariah Bonner, Mattie Liptak, Christopher Berry, Jonathan Baron, Tony Schiena, Richie Montgomery, Marco St. John

Μουσική

Corey Wallace

Εταιρείες Παραγωγής

Infinity Media, Dark Hall Productions, Upload Films

Γνωστή και ως

The Door

Πρωτότυπος Τίτλος

Shadow People

Διάρκεια

1 Ώρα και 29 Λεπτά (89 Λεπτά)

Χώρα

ΗΠΑ

Γλώσσα

Αγγλικά

Σλόγκαν

Based on a true phenomenon

Έτος

2013

ΚΡΙΤΙΚΗ

Φιλόδοξη προσπάθεια που δυστυχώς έχει περάσει απαρατήρητη από μεγάλο μέρος του horror κοινού. Το «Shadow People» είναι ένα απρόσμενα τρομακτικό φιλμ που μας συστήνει τις πιο ασυνήθιστες υπερφυσικές οντότητες ως «ατραξιόν» τρόμου.

Η μορφή του έργου είναι παράξενη. Ξεκινάει με βιντεάκια από το youtube όπου διάφοροι χρήστες καταθέτουν τις μεταφυσικές τους εμπειρίες. Ύστερα γνωρίζουμε τον ραδιοφωνικό παρουσιαστή και πρωταγωνιστή της ταινίας Charlie Crowe. Μετά από κάποια τρομακτικά τηλεφωνήματα τα οποία γνωστοποίησαν στον Charlie τις τρομακτικές και θανάσιμες επιθέσεις των λεγόμενων shadow people, ο παρουσιαστής πείθεται για την ύπαρξη της συγκεκριμένης απειλής και προσπαθεί να ενημερώσει έγκαιρα τον κόσμο.

Στην υπόθεση μπλέκεται και μια επιστήμονας από το CDC (κέντρο για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση ασθενειών) η οποία αναζητά ορθολογικές εξηγήσεις για το φαινόμενο των shadow people και συμβουλεύει τον Charlie τι να κάνει ή να μην κάνει και πού πρέπει να προσανατολιστεί η έρευνά τους γενικότερα.

Παρότι το δίδυμο των πρωταγωνιστών και οι κινήσεις τους δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από αντίστοιχους πρωταγωνιστές πολλών supernatural ταινιών τρόμου, το θέμα το οποίο ερευνούν και ο τρόπος που το προσεγγίζουν παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Η πιο ρασιοναλιστική στάση της επιστήμονα συγκρούεται με την συνωμοσιολογική στάση του ραδιοφωνικού παρουσιαστή δημιουργώντας αγωνία για την άποψη που τελικά θα επικρατήσει.

Horror Trivia

Το φιλμ είναι αφιερωμένο στα θύματα του «Sudden Unexpected Nocturnal Death Syndrome» (SUNDS), ένα σπάνιο σύνδρομο κατά το οποίο το άτομο πεθαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου του από διάφορες αιτίες που δεν είναι πάντα κατανοητές εξαρχής (κρίση άσθματος, επιληψία κ.α.)

Η συναρπαστική έρευνα των ηρώων εμπλουτίζεται με σποραδικές στιγμές γνήσιου τρόμου κάθε στιγμή που οι απόκοσμες σκιώδεις μορφές επιτίθενται στα ανυποψίαστα θύματά τους. Ένα ακόμα σημείο που έχει ενδιαφέρον και που σχετίζεται με την αλλόκοτη μορφή του φιλμ, είναι η παρεμβολή πλάνων από «ντοκιμαντέρ» όπου εμφανίζονται τα υποτιθέμενα πραγματικά πρόσωπα πίσω από τους πρωταγωνιστές και καταθέτουν πληροφορίες για το θέμα των shadow people.

Πάντως υπάρχουν και λίγα πλάνα από αληθινό ντοκιμαντέρ και συγκεκριμένα το «Your Worst Nightmare» του 2008 τα οποία αναμειγνύονται με τα mockumentary πλάνα, πρόσθετα ακόμα βίντεο από το youtube και την κανονική ροή της ταινίας. Καλά όλα αυτά αλλά κάπου φαίνεται πως ενεργούν εις βάρος της συνοχής. Ένα μίνι χάος αναδύεται που ευτυχώς δεν ζημιώνει σοβαρά το «Shadow People».

Το φιλμ κλείνει δραματικά αλλά και κάπως απότομα με την τελική σκηνή πάντως να είναι ίσως και η τρομακτικότερη όλης της ταινίας. Οπωσδήποτε θετική προσθήκη στο ταλαιπωρημένο supernatural πεδίο παρά τα μειονεκτήματά της. Τσεκάρετέ το «Shadow People» με την πρώτη ευκαιρία, ειδικά αν είστε λάτρης του supernatural και της «ντοκιμενταρίστικης» κινηματογράφησης.

Shadow People

Movie Review Highlights (SPOILERS)
  • Η σκηνή που μια νεαρή γυναίκα δέχεται επίθεση από μια σκιώδη μορφή παγωμένη στο κρεβάτι της.
  • Η επίθεση «σκιών» στον πρωταγωνιστή εντός του σπιτιού του.
  • Το τρομακτικό φινάλε όπου τα σκιώδη πλάσματα έχουν πάλι την τιμητική τους.

Photos

shadow people 1 shadow people 4 shadow people 3 shadow people 2 shadow people 5

Posters

shadow people

Trailer

Σχετικοί Σύνδεσμοι

flixster   rotten tomatoes   allmovie   fb   wikipedia   The Door (2013) on IMDb

Διαβάθμιση Gore:
5 = Ατελείωτο λουτρό αίματος - 4 = Πολύ αιματοβαμμένο - 3 = Αιματοβαμμένο - 2 = Ελάχιστα αιματοβαμμένο - 1 = Σταγόνες αίματος - 0 = Ανυπαρξία αίματος

Διαβάθμιση Βαθμολογίας:
5 = Αριστουργηματικό! - 4 = Πολύ καλό - 3 = Καλό - 2,5 = Μέτριο - 2 = Κακό - 1 = Πολύ κακό - 0 = Δεν βλέπεται με τίποτα!

Θετικά

Η «ρεαλιστική» και «ντοκιμαντερίστικη» προσέγγιση του θέματος, μερικές πολύ τρομακτικές σκηνές που παγώνουν το αίμα, αξιόλογες ερμηνείες.

Αρνητικά

Η παρεμβολή των πλάνων από το youtube και των σκηνών ντοκιμαντέρ δεν είναι πάντα πετυχημένη και ταιριαστή με την πλοκή, η ελλιπής ανάπτυξη κάποιων χαρακτήρων.

Rating
Βαθμός Συντάκτη
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Ενδιαφέρουσα ταινία τρόμου με αέρα φρεσκάδας και σπάνιο μεταφυσικό θέμα. Είναι καλύτερη από πολλές ταινίες τρόμου που παρουσιάζονται με τη μορφή ψευδοντοκιμαντέρ.

Βαθμός Συντάκτη
You have rated this
Συντάκτης
facebook-profile-picture
horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.