Scream (Κραυγή αγωνίας) Review

Στο «Scream» παρακολουθούμε τις δραματικές στιγμές της νεαρής Sidney Prescott και των φίλων της οι οποίοι γίνονται στόχος ενός μασκοφόρου φονιά. Θα μπορούσε ο δολοφόνος να σχετίζεται με το παρελθόν της Sidney; Και πόσο χρήσιμοι είναι οι παραδοσιακοί «κανόνες» των ταινιών τρόμου στην επιβίωση των υποψήφιων θυμάτων;

Υπάρχουν ταινίες τρόμου που οι ιστορικές συγκυρίες τις καθιστούν κομβικής  σημασίας λόγω της τεράστιας μεταγενέστερης επιρροής τους με αποτέλεσμα να θεωρούνται πολύ σύντομα «κλασικές» από πολλούς φίλους του είδους. Τέτοια περίπτωση είναι το «Scream» του μεγάλου Wes Craven που κυκλοφόρησε το 1996 προσελκύοντας πολυάριθμα βλέμματα και αποτέλεσε τη βάση για το ξεπήδημα αμέτρητων παρόμοιων ταινιών.

Αναγνωρίζοντας στα ίδια τα λόγια των ηθοποιών του «Scream» την τεράστια αξία παλιότερων διάσημων φιλμ τρόμου, ο Wes Craven σε συνεργασία με τον σεναριογράφο Kevin Williamson μας προσφέρει μια απολαυστική ταινία τρόμου, γεμάτη φρεσκάδα, ένταση, αυτοσαρκασμό, αιματοβαμμένες σκηνές, μυστήριο και απροβλεψιμότητα. Η υπόθεση κινείται γύρω από τη νεαρή Sidney Prescott που πριν ένα περίπου χρόνο έχασε τη μητέρα της η οποία δολοφονήθηκε βάναυσα μετά από βιασμό. Τα φαντάσματα του παρελθόντος αρχίζουν να ξαναζωντανεύουν στις σκέψεις της νεαρής πρωταγωνίστριας μετά την πρόσφατη σφαγή δύο συμμαθητών της από κάποιον άγνωστο, ενώ σύντομα γίνεται και η ίδια στόχος του μασκοφόρου παρανοϊκού.

scream-image-2

Η μικρή πόλη Woodsboro αναστατώνεται από τα φονικά και μέσα σε αυτό το ανήσυχο περιβάλλον μπλέκονται στη ζωή της Sidney ένας αγαθούλης αστυνομικός που καλείται να την προστατέψει και μια δημοσιογράφος τηλεοπτικού σταθμού με φανερά αδιάκριτες τάσεις. Η Sidney προσπαθεί να ξεπεράσει το σοκ και αποφασίζει να πάει με μια κολλητή της στο πάρτι ενός από τους συμμαθητές της μη γνωρίζοντας ότι εκεί πρόκειται να ακολουθήσει ένα τρομερό μακελειό με συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Συμπληρώνεται κιόλας ένας χρόνος από τη δολοφονία της μητέρας της την ίδια μέρα…

Η φιγούρα του Ghostface εμπνεύστηκε από έναν κατά συρροή δολοφόνο στη Florida με παρατσούκλι Gainesville Ripper ενώ η χαρακτηριστική μάσκα του από τον πίνακα «The Scream» (1893) του Νορβηγού ζωγράφου Edvard Munch.

Στο «Scream» υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία που κερδίζουν τις εντυπώσεις. Όπως ήδη αναφέρθηκε, η δημιουργική αξιοποίηση των παλιών ταινιών τρόμου δίνει άλλο αέρα στην ταινία αφού από αυτές ορίζονται οι «κανόνες» που πρέπει να ακολουθήσουν τα υποψήφια θύματα για να σωθούν και με έμπνευση από αυτές δραστηριοποιείται ο δολοφόνος. Τα απειλητικά τηλεφωνήματα του δολοφόνου και τα παιχνίδια που κάνει με τα θύματά του είναι σήμα κατατεθέν του «Scream» αυξάνοντας την αγωνία όσο ο θεατής μαθαίνει ότι ο φονιάς βρίσκεται κάπου εκεί κοντά. Όσο για το παρουσιαστικό του…ο καθένας θα έχει παρατηρήσει τη μεγάλη προτίμηση στη φορεσιά του «Ghostface» στα αποκριάτικα πάρτι, αποδεικνύοντας ότι η μορφή του εν λόγω «κακού» εντάσσεται πλέον στις κλασικές μαζί με τις υπόλοιπες «ιερές μορφές» του χώρου (βλέπε Jason Voorhees, Michael Myers κλπ.).

scream-image

Ορισμένοι τετριμμένοι και χαζοί διάλογοι μεταξύ των πρωταγωνιστών καθώς και η σάτιρα που υπονοείται για τα κλισέ παλιότερων φιλμ τρόμου μπορεί να ξενίζουν ορισμένους αλλά σίγουρα δεν μπορούν να αμαυρώσουν την σπουδαιότητα του «Scream». Αντίθετα η έξυπνη ειρωνεία των κλισέ παλιότερων, slasher κυρίως ταινιών, είναι από τα βασικά συστατικά της γευστικής συνταγής των Craven/Williamson. Τα πολλά βραβεία και η αποδοχή του κόσμου αποδεικνύουν με τη σειρά τους την σπουδαιότητα του «Scream». Οι ερμηνείες είναι επίσης καλές αλλά και απόλυτα ταιριαστές με το ημισατυρικό στιλ του έργου.

scream

Θετικά: Φρέσκια σεναριακή ιδέα, πετυχημένη σάτιρα και αξιοποίηση παλιότερων ταινιών τρόμου-slasher, αξιόλογοι ηθοποιοί, απροβλεψιμότητα, εύκολη καθιέρωση ενός ακόμα κλασικού φονιά στη σκηνή του τρόμου.

Αρνητικά: Λίγες αφελείς ατάκες και κλισέ που δεν αξιοποιούνται πάντα με δημιουργικό τρόπο.

Συμπέρασμα: Ιστορικής σημασίας ταινία από έναν μεγάλο σκηνοθέτη του χώρου. Πετυχημένη ισορροπία μεταξύ σάτιρας και τρόμου. Η προσφορά της στην αναζωογόνηση του slasher δεν μπορεί να λησμονηθεί.

Βαθμός:

4 star rating

Gore:

3 star gore rating
👆 Οι καλύτερες σκηνές (spoilers):
  1. Ο αρχικός αιματηρός φόνος των δύο μαθητών που μαζί με τα βασανιστικά τηλεφωνήματα του «Ghostface» καθηλώνουν τον θεατή.
  2. Ο πωρωμένος με ταινίες τρόμου φίλος της Sidney που εξηγεί στην παρέα τους βασικούς «κανόνες επιβίωσης».
  3. Η σκοτεινή και απειλητική φιγούρα του «Ghostface».
  4. Όλο το τελευταίο 20λεπτο στο πάρτι είναι απίστευτα ταραχώδες με μεγάλες ποσότητες gore και μας αποζημιώνει με απρόβλεπτες αποκαλύψεις!

Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Horrormovies.gr
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση για
guest
2 Σχόλια
Τα πιο πρόσφατα
Τα πιο παλιά Με τις περισσότερες ψήφους
Inline Feedbacks
View all comments
lucio fulci
lucio fulci
10 χρόνια πριν

yperektimimeno oso den paei!!! ntropi na eksisonetai o ghostface me ta megathiria jason kai michael myers! sygxaritiria pantos gia to site!

Jim
Jim
10 χρόνια πριν

Σίγουρα πρόσφερε φρέσκο αέρα στη σκηνή του τρόμου και με τον αυτοσαρκασμό του ήταν κάτι διαφορετικό.

Μετά το παράκαναν με τα sequel αλλά έτσι συμβαίνει πάντα όταν το πρώτο μέρος είναι επιτυχημένο εμπορικά.

Info

Σκηνοθεσία: Γουές Κρέιβεν
Πρωταγωνιστούν: Κόρτνεϊ Κοξ, Νεβ Κάμπελ, Ντέιβιντ Αρκέτ
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 1996
Διάρκεια: 100 λεπτά

Latest articles

Related articles

Ενεργοποίηση ειδοποιήσεων OK Οχι ευχαριστώ