REVIEWS
Διαβάζετε
Open Grave – Ανοιχτός Τάφος (2013)
0
Review

Open Grave – Ανοιχτός Τάφος (2013)

από 02/06/2014
Επισκόπηση
Εταιρείες Παραγωγής

Atlas Independent, 852 Films, Speranza13 Media

Μεταφρασμένος Τίτλος

Ανοιχτός Τάφος

Διάρκεια

1 ώρα και 42 Λεπτά (102 Λεπτά)

Σλόγκαν

The moment you wake up, the nightmare begins

Προϋπολογισμός

$10.000.000

Box Office

$4.456.788

ΚΡΙΤΙΚΗ

 Υπόθεση: Στο «Open Grave» ένας άντρας ξυπνά μέσα σ’ έναν υπαίθριο λάκκο γεμάτο πτώματα χωρίς αναμνήσεις για το ποιος είναι και το τι συνέβη. Μια γυναίκα τον βοηθάει να βγει από τον λάκκο και σύντομα ο άντρας καταλήγει σ’ ένα κοντινό σπίτι με άλλους τέσσερις ανθρώπους χωρίς μνήμη της ταυτότητά τους και του λόγου που βρέθηκαν εκεί. Κατά την προσπάθειά τους να βρουν απαντήσεις έρχονται στο φως σοκαριστικές αποκαλύψεις που θα επηρεάσουν τις σχέσεις τους δραματικά…

Από τον σκηνοθέτη του «Apollo18» (2011) Gonzalo López-Gallego, προέρχεται αυτό το αγωνιώδες φιλμ τρόμου με τον ψαρωτικό τίτλο. Το «Open Grave» μου προξένησε το ενδιαφέρον από την αρχή διαβάζοντας απλώς την υπόθεση. Ένας άντρας ξυπνάει μέσα σε λάκκο γεμάτο με πτώματα κάπου στην ύπαιθρο έχοντας απολέσει κάθε ανάμνηση. Δεν θυμάται ούτε ποιος είναι ούτε πώς βρέθηκε εκεί. Διασώζεται τελικά από μια κοπέλα ασιατικής εθνικότητας (όπως τουλάχιστον φαίνεται από τα χαρακτηριστικά της) και μαζί της καταλήγει σ’ ένα κοντινό σπίτι όπου είναι συγκεντρωμένοι άλλοι τέσσερις άγνωστοι άνθρωποι με παρόμοια απώλεια μνήμης. Παρά τις αρχικές καχυποψίες για το ποιόν του καθενός και ειδικότερα του άντρα που βρισκόταν στον λάκκο, οι άγνωστοι προσπαθούν να βρουν απαντήσεις για τις συνθήκες που τους έφεραν σ’ αυτή τη μοίρα ξεκινώντας έρευνα μέσα και έξω από το σπίτι. Οι αποκαλύψεις προμηνύονται συγκλονιστικές…

Η υπόθεση και τα αρχικά γεγονότα μου θύμισαν λίγο το πολύ καλό θρίλερ αγωνίας «Unknown» του 2006. Πέρα απ’ αυτή την τυχαία ή σκόπιμη ομοιότητα το «Open Grave» γρήγορα ξεδιπλώνει τις αρετές του διατηρώντας το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος χωρίς πολλά νεκρά διαστήματα. Όσο οι άγνωστοι πρωταγωνιστές εξερευνούν τους χώρους μέσα στο σπίτι και στο γύρω δάσος, τόσο εντείνεται το ενδιαφέρον και το μυστήριο. Σύντομες αναμνήσεις έρχονται στο μυαλό μερικών αλλά αδυνατούν να ενώσουν τα κομμάτια τους παζλ ολοκληρωμένα. Οι σοκαριστικές ανακαλύψεις στις οποίες προβαίνουν έχουν μοιραίες συνέπειες για τις σχέσεις των ηρώων. Η δράση κορυφώνεται στο κατάλληλο σημείο και οι απαντήσεις που έρχονται τελικά, αφήνουν μια γεύση ικανοποίησης στους θεατές που σίγουρα διακρίνουν έναν αέρα φρεσκάδας στο φιλμ, σε μια εποχή που το horror genre την έχει πραγματικά ανάγκη.

Horror Trivia

Τα γυρίσματα του «Open Grave» έγιναν στην Ουγγαρία.

Όπως καταλαβαίνετε προσπαθώ να μην δώσω περαιτέρω hints για την εξέλιξη του «Open Grave» για να μην σας στερήσω την διασκεδαστική διαδικασία μαντεψιών στην οποία οπωσδήποτε θα προβείτε κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Όλο αυτό το κλίμα μυστηρίου, αβεβαιότητας, απόγνωσης και απελπισίας σε συνδυασμό με τις εξάρσεις του σασπένς και την κλιμακούμενη δράση, καθιστούν το έργο του Gonzalo López-Gallego ιδιαίτερα ελκυστικό. Η μακάβρια αισθητική του αναπτύσσεται βαθμιαία με επιδεξιότητα, αιχμαλωτίζοντας τον θεατή στο γενικά νοσηρό περιβάλλον του «Open Grave».

Βέβαια το φιλμ δεν είναι τέλειο και σποραδικά πλήττεται από κάποιες κακοτεχνίες στο σεναριακό κομμάτι κυρίως. Λίγα κενά από δω κι από κει στο χτίσιμο της ιστορίας, λίγες ενοχλητικές ευκολίες στην όλη αφηγηματική δομή υποβαθμίζουν ελαφρώς το έργο αλλά ευτυχώς δεν μπορούν να γκρεμίσουν το συμπαγές οικοδόμημα που έχτισε ο Ισπανός κινηματογραφιστής και οι σεναριογράφοι. Λίγα παράπονα έχω και για την ανεπαρκή ανάπτυξη και αξιοποίηση συγκεκριμένων χαρακτήρων που σίγουρα θα μπορούσαν να ενταχθούν στα γεγονότα με ευφυέστερο τρόπο. Κάπου εδώ όμως σταματούν τα παράπονα και ξαναγυρίζω στην συνολική εικόνα που βγάζει το «Open Grave». Κι αυτή είναι αναμφισβήτητα κάτι παραπάνω από απλά καλή. Δείτε το χωρίς πολλούς ενδοιασμούς.

Open Grave

Movie Highlights

  • Το σκοτεινό και μυστηριώδες ξεκίνημα όπου ο πρωταγωνιστής ξυπνά μέσα στον τάφο με τα πτώματα.
  • Η καταδίωξη δύο πρωταγωνιστών από αλαφιασμένους «ανθρώπους» μέσα στο δάσος.
  • Το μακάβριο και σοκαριστικό φινάλε του «Open Grave».

open grave 2013 poster 1

flixster

rotten tomatoes

allmovie

facebook

official website

wikipedia

Open Grave (2013) on IMDb
Διαβάθμιση Gore:
5 = Ατελείωτο λουτρό αίματος - 4 = Πολύ αιματοβαμμένο - 3 = Αιματοβαμμένο - 2 = Ελάχιστα αιματοβαμμένο - 1 = Σταγόνες αίματος - 0 = Ανυπαρξία αίματος

Διαβάθμιση Βαθμολογίας:
5 = Αριστουργηματικό! - 4 = Πολύ καλό - 3 = Καλό - 2,5 = Μέτριο - 2 = Κακό - 1 = Πολύ κακό - 0 = Δεν βλέπεται με τίποτα!

Θετικά

Καλοφτιαγμένο μυστήριο, ατμόσφαιρα απόγνωσης και απελπισίας, μακάβριο κλίμα, πλούσιο σασπένς, ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις-απαντήσεις στο σενάριο.

Αρνητικά

Ορισμένες σεναριακές ελλείψεις και απλουστεύσεις, ανεπαρκής ανάπτυξη και αξιοποίηση μερικών χαρακτήρων.

Rating
Βαθμός Συντάκτη
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Ενδιαφέρον φιλμ τρόμου με πολλή αγωνία, πλούσιο μυστήριο, μακάβρια αισθητική και συνταρακτικές αποκαλύψεις. Με λίγο πιο προσεγμένο σενάριο θα μιλούσαμε για σπουδαία ταινία.

Βαθμός Συντάκτη
You have rated this
Συντάκτης
facebook-profile-picture
horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.