REVIEWS
Διαβάζετε
Les Yeux Sans Visage – Μάτια Χωρίς Πρόσωπο (1960)
0
Review

Les Yeux Sans Visage – Μάτια Χωρίς Πρόσωπο (1960)

Επισκόπηση
Εταιρείες Παραγωγής

Champs-Élysées Productions, Lux Film

Γνωστή και ως

Eyes Without a Face, House of Dr. Rasanoff, The Horror Chamber of Dr. Faustus

Μεταφρασμένος Τίτλος

Μάτια Χωρίς Πρόσωπο

Διάρκεια

1 Ώρα και 28 Λεπτά (88 Λεπτά)

Προϋπολογισμός

$19.628

Box Office

$52.709 (ΗΠΑ)

ΚΡΙΤΙΚΗ

 Υπόθεση: Στο «Les yeux sans visage», ένας εξαίρετος χειρούργος, ο Δρ. Genessier, με την βοήθεια της γραμματέως του, Louise, απάγει νεαρές γυναίκες και αφαιρεί το δέρμα του προσώπου τους. Έπειτα προσπαθεί να μεταμοσχεύσει το δέρμα στο πρόσωπο της κόρης του, Christiane, που έχει παραμορφωθεί μετά από ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα.

les yeux sans visage still 1 les yeux sans visage still 4

Γαλλικός κινηματογράφος με εξαίσιες ερμηνείες και καταπληκτική ατμόσφαιρα. Η ταινία καταπιάνεται με την εμμονή του επιστήμονα να καταφέρει το ακατόρθωτο. Για να το καταφέρει όμως, πρέπει να σπάσει ηθικούς κανόνες αλλά και νόμους των οποίων η παράβαση επιφέρει σοβαρές συνέπειες. Μέχρι που μπορεί όμως να φτάσει ο άνθρωπος για να κάνει ευτυχισμένο όχι μόνο το αγαπημένο του πρόσωπο, στην παρούσα περίπτωση την κόρη του, αλλά και για να ικανοποιήσει και το δικό του εγώ; Μέσα από το ρόλο του γιατρού (Pierre Brasseur) βλέπουμε ένα σκληρό άνθρωπο που καταπατά τα πάντα για την επιστήμη. Δίπλα του η γραμματέας του (Alida Valli) παρουσιάζεται πιο εύθραυστη αλλά υπάκουη στις επιθυμίες του. Και τέλος, η τραγική μορφή της κόρης (Edith Scob) που υπομένει στωικά οτιδήποτε για να αποκτήσει πάλι το πρόσωπό της.

les yeux sans visage gif

Horror Trivia

Όταν η ταινία προβλήθηκε στο φεστιβάλ ταινιών του Εδιμβούργου το 1960, κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, λιποθύμησαν εφτά άτομα στον κινηματογράφο.

les yeux sans visage still 3 les yeux sans visage still 2

Η ταινία είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρική, με ηθικά διλήμματα και προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα στο θεατή. Μπορεί να δικαιολογήσει κανείς τις αποτρόπαιες πράξεις του γιατρού; Την στάση της βοηθού του; Αν ο θεατής ήταν στην θέση του γιατρού θα έκανε τα ίδια; Υπάρχουν όρια τελικά στην επιστήμη; Ο γιατρός είναι θύτης ή θύμα των περιστάσεων και των αδυναμιών του; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα περνούν από το μυαλό του θεατή κατά την διάρκεια της ταινίας.

Η ταινία δεν έχει ιδιαίτερες σκηνές τρόμου ή εκπληκτικά εφέ. Με την απλότητά της όμως και τα δυνατά συναισθήματα που δημιουργεί καταφέρνει να καθηλώσει τον θεατή. Η Edith Scob είναι μοναδική στον ρόλο της. Μιας και είναι αναγκασμένη να φορά μόνιμα μάσκα για να καλύπτει το πρόσωπό της, καταφέρνει να περνά στον θεατή τα αισθήματά της με τις κινήσεις του κεφαλιού, με το βλέμμα της και με την στάση του σώματός της.

les yeux sans visage gif 2

Eyes Without a Face

Movie Highlights

  • Η διαδικασία της μεταμόσχευσης του προσώπου στην πρωταγωνίστρια.
  • Το εκπληκτικό τέλος.

eyes without face 1960 les yeux sans visage poster 1 les yeux sans visage poster 2 les yeux sans visage poster 3 les yeux sans visage poster 4

flixster

rotten tomatoes

allmovie

wikipedia

Matia horis prosopo (1960) on IMDb
Διαβάθμιση Gore:
5 = Ατελείωτο λουτρό αίματος - 4 = Πολύ αιματοβαμμένο - 3 = Αιματοβαμμένο - 2 = Ελάχιστα αιματοβαμμένο - 1 = Σταγόνες αίματος - 0 = Ανυπαρξία αίματος

Διαβάθμιση Βαθμολογίας:
5 = Αριστουργηματικό! - 4 = Πολύ καλό - 3 = Καλό - 2,5 = Μέτριο - 2 = Κακό - 1 = Πολύ κακό - 0 = Δεν βλέπεται με τίποτα!

Μοιραστείτε το
Θετικά

Οι εξαίσιες ερμηνείες και η εξέλιξη της πλοκής.

Αρνητικά

Ίσως κάποιον να κουράσει το γεγονός ότι γίνονται μεγάλες παύσεις χωρίς διαλόγους κάτι όμως το οποίο δεν αφαιρεί κάτι από την ταινία.

Αξιολόγηση
Βαθμός Συντάκτη
Βαθμός Χρηστών
Rate Here
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Ένα από τα λαμπρά παραδείγματα του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου που στέκεται επάξια δίπλα στις ταινίες του Αμερικάνικου.

Βαθμός Συντάκτη
Βαθμός Χρηστών
You have rated this
Συντάκτης
Ελευθερία Κούση
Λατρεύω τον καλό κινηματογράφο σε όλα του τα είδη. Αλλά οι horror ταινίες είναι οι αγαπημένες μου. Τίποτα δεν συγκρίνεται με μια καλή ταινία τρόμου. Θεωρώ λοιπόν καθήκον μου να ενημερώσω εσάς τους horror fans για τις κλασσικές και όχι μόνο ταινίες τρόμου. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Leave a Response