Οι 30 (+10) καλύτερες ταινίες τρόμου της δεκαετίας του 80

Μετά από εκείνο το μεγάλο αφιέρωμα που είχαμε κάνει στο παρελθόν για τις καλύτερες ταινίες τρόμου των 90s, τι θα λέγατε να πάμε μια δεκαετία πίσω και να αναζητήσουμε τις καλύτερες ταινίες τρόμου της δεκαετίας του 80; Ναι λοιπόν, το horrormovies.gr επιχειρεί ένα ταξίδι σε μια από τις σημαντικότερες δεκαετίες για την σκηνή του τρόμου – για πολλούς ίσως και την καλύτερη horror δεκαετία μέχρι σήμερα.

Η δεκαετία το ’80 ήταν μια συναρπαστική περίοδος που έχει χαραχτεί στη μνήμη πολλών ανθρώπων ξυπνώντας ένα ακαταμάχητο αίσθημα νοσταλγίας και συγκίνησης. Μεγάλης σημασίας κοινωνικοπολιτικά γεγονότα, κορυφαία μουσική, σπουδαίες αθλητικές προσωπικότητες, ιστορικά video games, cult κινηματογράφος, εκκεντρικό lifestyle και πολλές ακόμα μεγάλες στιγμές χαρακτήρισαν τα 80s. Όσον αφορά το cinema τρόμου μπορούμε να πούμε με απόλυτη σιγουριά ότι η περίοδος 1980-1989 υπήρξε απίστευτα παραγωγική και ποιοτική ταυτόχρονα χαρίζοντας μας πολλές σπουδαίες ταινίες τρόμου που σήμερα θεωρούνται κλασικές.

Προσπαθήσαμε λοιπόν εδώ στο horrormovies.gr να εντοπίσουμε τις 30 καλύτερες ταινίες τρόμου της δεκαετίας του 80 και να τις κατατάξουμε με σειρά προτεραιότητας από την λιγότερο καλή ταινία ως την καλύτερη όλης της δεκαετίας. Μετά τις 30 ταινίες προσθέσαμε και άλλες 10 λιγότερο καλές αλλά αρκετά σημαντικές κατά τη γνώμη μας και που η αναφορά τους κρίνεται απαραίτητη για να έχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα το αφιέρωμα.

Ειλικρινά παρά το ευρύ περιθώριο που σου παρέχει ένα top 30, οι καλές ταινίες τρόμου της δεκαετίας του 80 είναι τόσο πολλές που η διαμόρφωση της λίστας αποτέλεσε πραγματικό πονοκέφαλο. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσαμε να μην συμπεριλάβουμε άμεσα sequels ώστε να διευκολυνθεί κάπως το έργο μας. Αλλά αρκετά με τις εισαγωγές. Απολαύστε το ογκώδες αφιέρωμα που ακολουθεί και οι παλαιοί θυμηθείτε και νοσταλγήστε, οι νεότεροι μάθετε και αναζητήστε νέες εμπειρίες από το ένδοξο παρελθόν του horror κινηματογράφου! Καλή ανάγνωση!

30. The Howling – Το Ουρλιαχτό (1981)

the howling 1981

Δε νομίζω να διαφωνεί κανείς ότι το «The Howling» είναι μια από τις καλύτερες ταινίες τρόμου με λυκάνθρωπους που έχουμε δει ποτέ. Και το σημαντικό είναι ότι καταφέρνει να διατηρεί την φήμη του μέχρι σήμερα κερδίζοντας το στοίχημα του χρόνου με σχετική άνεση. Η εξαίρετη σκηνοθεσία του Joe Dante κάνει το φιλμ ξεχωριστό από πολλές απόψεις. Οι εξαιρετικές μεταμορφώσεις θεωρούνται από τις καλύτερες στην υποκατηγορία του. Αν είστε fan της λυκανθρωπίας δεν δικαιολογείστε να μην έχετε δει το «The Howling». Έτσι απλά…

Σκηνοθεσία: Joe Dante
Σενάριο: John Sayles, Terence H. Winkless
Ηθοποιοί: Dee Wallace, Patrick Macnee, Dennis Dugan

29. The Hitcher – Το Ωτο Στοπ του Τρόμου (1986)

the hitcher

Ο Rutger Hauer κάνει ωτοστόπ, εκτελεί ανθρώπους κι εμείς απολαμβάνουμε με τρόμο και αγωνία το «θεσπέσιο» έργο του. Σ’ αυτό το cult φιλμ των 80s η αμερικάνικη άσφαλτος της επαρχίας μετατρέπεται σε πεδίο καταιγιστικής δράσης και αλλεπάλληλων λουτρών αίματος. Βλέπετε ο αδυσώπητος ταξιδιώτης που κάνει ωτοστόπ έχει πολύ άγριες διαθέσεις και αλίμονο σ’ αυτόν που θα τον πάρει στο αμάξι του. Εκείνος δε ο ανατριχιαστικός διαμελισμός ενός θύματος μεταξύ δύο φορτηγών είναι μια από τις κορυφαίες σκηνές ανθολογίας του έργου και θα την θυμάστε για καιρό, παρόλο που η απεικόνισή της παραήταν light για τα standards της ταινίας.

Σκηνοθεσία: Robert Harmon
Σενάριο: Eric Red
Ηθοποιοί: Rutger Hauer, C. Thomas Howell, Jennifer Jason Leigh

28. The House By The Cemetery – Η Στοιχειωμένη Βίλα (1981)

house cemetery 1981

Σίγουρα μια από τις κορυφαίες δουλειές του Lucio Fulci. Ο «νονός του gore» μάς χαρίζει άλλο ένα σκοτεινό, τρομακτικό και αιματηρό φιλμ τρόμου με πυκνή ατμόσφαιρα και αστείρευτη υποβλητικότητα. Πρόκειται για το τρίτο φιλμ της ανεπίσημης τριλογίας του Fulci γνωστής ως «Gates of Hell». Ξεχωρίζει από τους δύο προηγούμενους συγγενείς του δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στους χαρακτήρες και όντας πιο μεστό σεναριακά. Μπορεί να μην έχουμε την ισοπεδωτική επέλαση νεκροζώντανων όπως στις άλλες ταινίες της τριλογίας όμως αυτό το φρικιαστικό μυστικό που κρύβεται στο υπόγειο του κεντρικού σπιτιού της ταινίας αποζημιώνει τους λάτρεις του τρόμου με το παραπάνω!

Σκηνοθεσία: Lucio Fulci
Σενάριο: Lucio Fulci, Giorgio Mariuzzo, Dardano Sacchetti
Ηθοποιοί: Catriona MacColl, Paolo Malco, Ania Pieroni

27. The Beyond – Η 7η Πύλη της Κολάσεως (1981)

the beyond 1981

Για πολλούς το «The Beyond» (ή «L’aldilà» όπως είναι ο πρωτότυπος ιταλικός τίτλος) είναι η κορυφαία ταινία του Lucio Fulci. Ο σπουδαίος Ιταλός horror σκηνοθέτης παραδίδει άλλη μια ιδιαίτερα αιματοβαμμένη ταινία που αυτή τη φορά συνδυάζει τα ζόμπι με τις ανείπωτες υπερφυσικές/σατανικές δυνάμεις ανοίγοντας τις πύλες της κολάσεως για όλους εμάς που παρακολουθούμε το παραισθησιογόνο δημιούργημά του. Η ποικιλία αιματηρών και ανατριχιαστικών φόνων καρφώνουν την ταινία για τα καλά στο μυαλό μας. Η αλλόκοτη φύση της και η πυκνή ατμόσφαιρά της μας αιχμαλωτίζουν στον παράλογο και απελπισμένο κόσμο που πλάθει μαεστρικά ο «νονός του gore». Το μνημειώδες, εφιαλτικό φινάλε μας δίνει το τελειωτικό χτύπημα θρυμματίζοντας κάθε ελπίδα διαφυγής από ετούτο τον εφιάλτη.

Σκηνοθεσία: Lucio Fulci
Σενάριο: Lucio Fulci, Dardano Sacchetti, Giorgio Mariuzzo
Ηθοποιοί: Catriona MacColl, David Warbeck, Cinzia Monreale

26. Possession – Μια Γυναίκα Δαιμονισμένη (1981)

possession

Τι να πρωτογράψει κανείς γι’ αυτό το αριστούργημα του arthouse horror κινηματογράφου. Στις 2 ώρες της διάρκειάς του το έργο του Πολωνού Andrzej Żuławski μας βυθίζει σε κλίμα απόλυτης παράνοιας και ανυπέρβλητης υστερίας που ξεκινάει όταν η σύζυγος ενός κατασκόπου τού ζητάει διαζύγιο. Η συμπεριφορά της συζύγου από αυτό το σημείο αλλάζει ανησυχητικά, η νορμάλ καθημερινότητα δίνει της θέση της στο δράμα, το φόνο και το μυστήριο μέχρι να φτάσουμε στην εντελώς απρόσμενη και συγκλονιστική κατάληξη αυτής της αλλόκοτης ιστορίας. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο Isabelle Adjani/Sam Neill κυριολεκτικά μας σκοτώνει με τις φοβερές και εξαιρετικά δραματικές ερμηνείες του (η Adjani μάλιστα κέρδισε και το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στις Κάννες όπου προβλήθηκε η ταινία). Η επιρροή του αριστουργηματικού «Repulsion» του Roman Polanski είναι έκδηλη στο φιλμ του Żuławski. Ένα φιλμ που μπορεί να έχει κατηγοριοποιηθεί ως «τρόμου» όμως είναι κάτι πολύ περισσότερο. Οι λάτρεις του πειραματικού horror κινηματογράφου πρέπει να το αναζητήσουν.

Σκηνοθεσία: Andrzej Żuławski
Σενάριο: Andrzej Żuławski, Frederic Tuten
Ηθοποιοί: Isabelle Adjani, Sam Neill, Margit Carstensen

25. Gremlins (1984)

gremlins

Η απόλυτη comedy-horror ταινία με τερατάκια. Και ποιος δεν έχει δει τα «Gremlins» σήμερα; Τα κακόβουλα τερατάκια αναδεικνύονται σε διαχρονικές, cult μορφές του cheesy horror που με τις ξεκαρδιστικές αλλά και φονικές ενέργειές τους δημιουργούν ένα ψυχαγωγικό υπερθέαμα που παρακαλάς να μην τελειώσει. Από την άλλη ο γλυκύτατος Gizmo είναι ίσως το πιο αξιαγάπητο κατοικίδιο που έχουμε δει σε ταινία τρόμου. Σημειώστε και το όνομα του Steven Spielberg στην θέση του εκτελεστικού παραγωγού που βοήθησε στην εκτίναξη της ταινίας. Το «Gremlins» εκτός από επιτυχημένο εμπορικά υπήρξε και ιδιαίτερα επιδραστικό αφού σε αυτό οφείλουν την ύπαρξή τους μερικές ακόμα ομάδες μικροσκοπικών τεράτων όπως τα Critters, τα Ghoulies, τα Munchies κ.α. Όμως κανένα άλλο τσούρμο μικρών τεράτων δεν ήταν σημαντικότερο και ποιοτικά ανώτερο από τα θρυλικά τερατάκια του Joe Dante και της παρέας του…

Σκηνοθεσία: Joe Dante
Σενάριο: Chris Columbus
Ηθοποιοί: Zach Galligan, Phoebe Cates, Hoyt Axton

24. Henry: Portrait of a Serial Killer – Χένρι, Το Πορτρέτο ενός Δολοφόνου (1986)

henry

Πρόκειται για μια από τις πιο αποτρόπαιες ταινίες τρόμου με serial killers που γυρίστηκαν ποτέ. Ο ανελέητος Henry μαζί με τον βοηθό του Otis σπέρνουν τον τρόμο στους δρόμους του Σικάγο εξολοθρεύοντας με βίαιες μεθόδους και άφθονο σαδισμό ανυποψίαστα θύματα, ξεκληρίζοντας ακόμα και ολόκληρες οικογένειες! Το φιλμ επρόκειτο να κυκλοφορήσει το 1986 αλλά έπρεπε να φτάσει στο 1990 για να το καταφέρει. Βλέπετε, η ωμή και αποκρουστική φύση του το έφερε αντιμέτωπο με την αναμενόμενη λογοκρισία της εποχής. Η νοσηρή ατμόσφαιρά του μπορεί να συγκριθεί με ελάχιστες μόνο παρεμφερείς ταινίες (π.χ. το έτερο ανοσιούργημα ονόματι «Maniac»).

Το φιλμ γίνεται ακόμα πιο «αντιπαθητικό» αν αναλογιστείτε ότι βασίζεται σε δύο πραγματικούς κατά συρροή δολοφόνους, τους Henry Lee Lucas και Otis Toole που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Ο Michael Rooker δεν θα μπορούσε να ερμηνεύσει πειστικότερα τον αδυσώπητο χαρακτήρα του Henry ενώ η στοιχειωμένη μουσική δένει άψογα με το κλίμα φόβου που αποπνέει το νοσηρό αυτό έργο. Αντέχετε να το δείτε;

Σκηνοθεσία: John McNaughton
Σενάριο: Richard Fire, John McNaughton
Ηθοποιοί: Michael Rooker, Tracy Arnold, Tom Towles

23. Child’s Play – Η Κούκλα του Σατανά (1988)

childs play

Για τον αστέρα και απόλυτο κυρίαρχο στον κινηματογραφικό κόσμο των φονικών και τρομακτικών κούκλων τα έχουμε πει πολλάκις. Ο δαιμόνιος Chucky όσο μικρός κι αν είναι σε μέγεθος, άλλο τόσο μεγάλος είναι στη συνείδηση των φίλων του τρόμου. Η παρθενική του εμφάνιση στα τέλη των 80s είναι και η καλύτερη. Γεμάτη φρεσκάδα, έμπνευση και τρομακτική ατμόσφαιρα που χτίζεται βαθμιαία με επιτυχία, η ταινία αυτή δεν παλιώνει όσα χρόνια κι αν περάσουν. Το ότι ακόμα το cinema τρόμου ασχολείται με την πάρτη του Chucky επιβεβαιώνει το πόσο βαθιά έχει ριζωθεί η «Κούκλα του Σατανά» στη συνείδηση όσων ασχολούνται με τον τρόμο, είτε ως θεατές είτε ως κινηματογραφιστές. Αν πρέπει να δείτε μία ταινία τρόμου με κούκλες τότε το «Child’s Play» θα πρέπει να είναι η αναμφισβήτητη επιλογή σας.

Σκηνοθεσία: Tom Holland
Σενάριο: Don Mancini, John Lafia, Tom Holland
Ηθοποιοί: Catherine Hicks, Chris Sarandon, Alex Vincent

22. Santa Sangre – Σάντα Σάγκρε (1989)

santa sangre

Μαζί με το «Possession» του Żuławski, το «Santa Sangre» του Alejandro Jodorowsky αποτελεί μια από τις δύο σπουδαιότερες πειραματικές, avant-garde horror προτάσεις της δεκαετίας. Προορισμένο περισσότερο για το σινεφίλ κοινό αλλά ικανό να προσφέρει γερές δόσεις σοκ και στους υπόλοιπους, το «Santa Sangre» μας ταξιδεύει σ’ έναν παραισθησιογόνο κόσμο όπου κυριαρχούν η παράνοια, η ωμή βία, και ο κυνισμός. Με εναλλαγές παρελθόντος/παρόντος, το έξυπνα σκηνοθετημένο αυτό φιλμ αφηγείται τη δραματική ιστορία του νεαρού Fenix που από το τσίρκο όπου μεγάλωσε κατέληξε σε ψυχιατρείο και τώρα έχει αναλάβει αποστολή εκδίκησης όντας τα «κομμένα» χέρια της μητέρας του που τον καθοδηγεί. Αναζητείστε την σπάνια αυτή ταινία και αφεθείτε σε μια μοναδική σουρεαλιστική εμπειρία που θα σας καθηλώσει.

Σκηνοθεσία: Alejandro Jodorowsky
Σενάριο: Alejandro Jodorowsky, Roberto Leoni Claudio Argento
Ηθοποιοί: Axel Jodorowsky, Blanca Guerra, Guy Stockwell

21. Day of the Dead – Η Μέρα των Ζωντανών Νεκρών (1985)

day of the dead

Μπορεί το τρίτο μέρος της σειράς ταινιών των «Ζωντανών Νεκρών» του μεγάλου George Romero να μην έφτασε ποτέ στα επίπεδα των προκατόχων του, παρόλα αυτά παραμένει μια εντυπωσιακή και πολύ αιματοβαμμένη ταινία (στον τομέα του gore πάντως τους ξεπέρασε). Σίγουρα μιλάμε για μια από τις καλύτερες ταινίες τρόμου με ζόμπι της δεκαετίας. Η «Αποκάλυψη» των ζόμπι συνεχίζεται και αυτή τη φορά μια αταίριαστη ομάδα επιστημόνων και στρατιωτών προσπαθεί να επιβιώσει σ’ ένα υπόγειο καταφύγιο στη Φλόριντα αντιμετωπίζοντας ορδές αιμοδιψών νεκροζώντανων. Μήπως όμως οι επιζώντες κινδυνεύουν περισσότερο από τους ίδιους τους εαυτούς τους και τις διαφορές νοοτροπιών; Στα highlights του «Day of the Dead» το εξημερωμένο ζόμπι ονόματι Bub – από τα λίγα που μπορεί κανείς να συμπαθήσει στο cinema τρόμου.

Σκηνοθεσία: George Romero
Σενάριο: George Romero
Ηθοποιοί: Lori Cardille, Terry Alexander, Joseph Pilato

20. Maniac – Ο Μανιακός (1980)

maniac 1980

Το ανοσιούργημα αυτό των William Lustig και Spinell κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των παλιών slasherάδων και των οπαδών των διεστραμμένων B movies. Η αποκρουστική αυτή ταινία παρουσιάζει με ωμό ρεαλισμό τα φονικά κατορθώματα ενός παρανοϊκού serial killer με ιδιαιτερότητα την προτίμησή του στα γυναικεία θύματα και στα σκαλπ τους με τα οποία διακοσμεί τις κούκλες βιτρίνας που διατηρεί στην κατοχή του. Το «Maniac» είναι ένα αποτρόπαιο «one man show» με τον αδικοχαμένο Joe Spinell να δίνει την ερμηνεία της ζωής του στον ρόλο του ψυχοπαθή φονιά. Ο Tom Savini δίνει κι αυτός το δικό του ρεσιτάλ στα ειδικά εφέ. Παρά την κατακραυγή από τον «φυσιολογικό» και «πολιτισμένο» κόσμο το Maniac κατάφερε να εδραιώσει τη φήμη του μέχρι τα νεότερα χρόνια, γονιμοποιώντας και ένα κατώτερο αλλά αξιόλογο remake. Από τις ταινίες «γροθιά» στα σωθικά μας. Θα την αντέξετε;

Σκηνοθεσία: William Lustig
Σενάριο: C.A. Rosenberg, Joe Spinell
Ηθοποιοί: Joe Spinell, Caroline Munro, Abigail Clayton

19. Stagefright – Νυχτερινός Δολοφόνος (1987)

stagefright

Τα slasher έχουν ταυτιστεί με τη δεκαετία του ’80 οπότε μην απορείτε αν βλέπετε μπόλικα από αυτά στη λίστα μας. Και πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα από τα καλύτερα slasher όλων των εποχών όπως το τρομερό «Stagefright» του 1987! Αγαπημένη ταινία στους κόλπους των slasherάκηδων, προσφέρει ψυχαγωγία και τρόμο σε κάθε horror fan ξεχειλίζοντας από πλεονεκτήματα. Να πιάσουμε την επιβλητική φιγούρα του δολοφόνου με την τρομακτική μάσκα κουκουβάγιας; Να πιάσουμε μήπως την ανεξάντλητη ποικιλία αιματοβαμμένων φόνων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πριόνια και τρυπάνια ως φονικά όπλα; Τα υπέροχα και ιδιαίτερα μουσικά θέματα που ταιριάζουν τέλεια με το παρανοϊκό στιλ του φιλμ; Ή μήπως το κλειστοφοβικό περιβάλλον εντός του θεάτρου όπου εξελίσσεται το μακελειό;

Καταπληκτικό slasher, όπως και η σκηνοθεσία του Michael Soavi εν γένει. Όταν ο εν λόγω κύριος έχει καθίσει δίπλα στους Dario Argento και Lamberto Bava ήταν αναμενόμενο να μας δώσει κάποιο διαμαντάκι. Η ταινία είναι επίσης γνωστή και ως «Deliria» και «Stagefright Aquarius».

Σκηνοθεσία: Michel Soavi
Σενάριο: George Eastman, Sheila Goldberg
Ηθοποιοί: David Brandon, Barbara Cupisti, Domenico Fiore

18. The Dead Zone – Νεκρή Ζώνη (1983)

the dead zone

Το «The Dead Zone» αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες μεταφορές νουβέλας του Stephen King στον κινηματογράφο – ένα φαινόμενο όχι τόσο συχνό είναι η αλήθεια. Με σκηνοθέτη τον μεγάλο David Cronenberg σε μια ασυνήθιστη γι’ αυτόν ταινία, το «The Dead Zone» διαθέτει πολυδιάστατο χαρακτήρα που δεν κινείται αμιγώς σε μονοπάτια τρόμου. Βασικά τρομάζει αλλά περισσότερο μέσα από τα σοκαριστικά οράματα του ήρωα που ξύπνησε μετά από πενταετές κώμα παρά με προβλέψιμες μεθόδους παραγωγής τρόμου. Παράλληλα, η ταινία διαθέτει κοινωνικό και φιλοσοφικό χαρακτήρα, αντανακλώντας ακόμα και το ψυχροπολεμικό κλίμα ΗΠΑ-ΕΣΣΔ που ήταν τόσο δημοφιλές εκείνα τα χρόνια. Ο Christopher Walken δίνει μια από τις καλύτερες και δραματικότερες ερμηνείες της ζωής του απογειώνοντας το φιλμ.

Σκηνοθεσία: David Cronenberg
Σενάριο: Jeffrey Boam
Ηθοποιοί: Christopher Walken, Brooke Adams, Tom Skerritt

17. Hellraiser (1987)

hellraiser

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του μεγάλου συγγραφέα τρόμου Clive Barker είναι απλά και η καλύτερη δουλειά του ως σκηνοθέτης. Παρότι ο Clive Barker έχει κάνει σημαντική δουλειά και ως σεναριογράφος και ως παραγωγός στον χώρο του τρόμου, οι φίλοι του horror κινηματογράφου τον αγαπούν για το τρομερό Hellraiser που έδωσε νέα πνοή στη σκηνή του τρόμου στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’80 όντας μια φρέσκια, προκλητική και πρωτότυπη φιλμική πρόταση προορισμένη για το mainstream αλλά και το πιο σκληραγωγημένο κοινό. Βασισμένο σε νουβέλα του ίδιου του Barker, το φιλμ ανέδειξε έναν ακόμη διαχρονικό horror κακό, τον δαιμονικό Pinhead που εδώ πλαισιώνεται από μια κατάλληλα αποκρουστική ομάδα δαιμόνων. Η κληρονομιά του υπήρξε σημαντική όπως φαίνεται και από τα πολυάριθμα sequels.

Σκηνοθεσία: Clive Barker
Σενάριο: Clive Barker
Ηθοποιοί: Andrew Robinson, Clare Higgins, Ashley Laurence

16.The Changeling – Απόλυτος Τρόμος (1980)

the changeling

Είστε από αυτούς που έχουν βαρεθεί τα άνοστα και επαναλαμβανόμενα φιλμάκια με στοιχειωμένα σπίτια της νεότερης εποχής; Αναρωτιέστε πώς μπορεί να ήταν το εν λόγω ιδίωμα πριν αρχίσει να ευτελίζεται από ανούσιες επαναλήψεις; Ε, τότε δεν έχετε παρά να δείτε αυτό το ξεχασμένο διαμάντι που έρχεται από την αυγή των 80s, μια περίοδο που η μοναδική, πυκνή ατμόσφαιρα τρόμου των 70s συγγενικών ταινιών ήταν ακόμη νωπή. Ψυχολογικός τρόμος και μυστήριο περιπλέκονται άψογα σ’ αυτό το χορταστικό φιλμ όπου η έννοια «μεταφυσικό» έχει πραγματικό νόημα και δεν λειτουργεί ως δεκανίκι για δημιουργία εντυπώσεων. Για την ιστορία το «The Changeling» λέγεται ότι βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και συγκεκριμένα στις τρομαχτικές εμπειρίες του συγγραφέα Russell Hunter σε ένα αρχοντικό. Άσχετα απ’ το τι θέλει να πιστέψει ο καθένας, το φιλμ του Peter Medak βγάζει αληθινό feeling τρόμου και παραμένει τρομακτικό μέχρι και σήμερα. Γι’ αυτό και θεωρείται κλασικό.

Σκηνοθεσία: Peter Medak
Σενάριο: Russell Hunter (story), William Gray
Ηθοποιοί: George C. Scott, Trish Van Devere, Melvyn Douglas

15. Tenebre – Σκιές (1982)

tenebre

Μπορεί ο Ιταλός μαέστρος των giallo να έχει μείνει στην ιστορία για τις θρυλικές δουλειές του των 70s όμως και στα 80s η φιλμογραφία το Argento θερίζει. Το Tenebre ή αλλιώς Shadows είναι η απόδειξη της δημιουργικότητας του Argento. Ευφυές σενάριο, περίτεχνη σκηνοθεσία και πλούσιο λουτρό αίματος διαμορφώνουν μια εκπληκτική εμπειρία τρόμου και παραπλάνησης από αυτές που μας έχει συνηθίσει ο Ιταλός. Άραγε θα μπορέσετε να ανακαλύψετε τι συμβαίνει πίσω από τους φόνους που ξεσπούν στη Ρώμη με έμπνευση το βιβλίο του συγγραφέα που πρωταγωνιστεί; Εμείς πάντως σας προκαλούμε!

Σκηνοθεσία: Dario Argento
Σενάριο: Dario Argento
Ηθοποιοί: Anthony Franciosa, Giuliano Gemma, John Saxon

14. Fright Night – Νύχτα Τρόμου (1985)

fright night

Η καλύτερη ταινία τρόμου του Tom Holland είναι και μια από τις καλύτερες της δεκαετίας αλλά και μια από τις κορυφαίες με βρικόλακες ever. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για αυτό. Όταν δείτε αυτήν την ταινία θα μπείτε σε σκέψεις για την ταυτότητα του πλησιέστερου γείτονά σας που συμπεριφέρεται περίεργα τη νύχτα. Μήπως είναι ο βρικόλακας της διπλανής πόρτας; Ατμοσφαιρική σκηνοθεσία, υπέροχα μουσικά θέματα, επιβλητικός βρικόλακας και συμπαθέστατοι πρωταγωνιστές συνθέτουν αυτήν τη μοναδική βαμπιρική περιπέτεια. Το χαρακτηριστικό εξώφυλλο της ταινίας –ένα από τα καλύτερα στον χώρο– ασκεί μια ακαταμάχητη έλξη στον θεατή που δεν έχει πάρει ακόμα την εμπειρία της «Νύχτας Τρόμου». Και όταν την πάρει αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένος…

Σκηνοθεσία: Tom Holland
Σενάριο: Tom Holland
Ηθοποιοί: Chris Sarandon, William Ragsdale, Amanda Bearse

13.The Fly – Η Μύγα (1986)

the fly 1986

Πρόκειται από τις σπάνιες περιπτώσεις που ένα remake είναι καλύτερο από την original ταινία στο χώρο του τρόμου. Αλλά για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να ισχύουν μερικές σπάνιες επίσης προϋποθέσεις όπως η εμπλοκή πρωτοποριακών σκηνοθετών-τιτάνων όπως ο David Cronenberg. Σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες τρόμου της δεκαετίας του 80 ο Cronenberg και το ταλαντούχο επιτελείο του μας παραδίδουν μια αριστοτεχνικά στημένη ταινία sci-fi/horror με δυνατές ερμηνείες, συγκινητική ατμόσφαιρα και εξαιρετικά εφέ που αναδεικνύουν την body horror πλευρά κερδίζοντας μονομιάς κοινό και κριτικούς. Άλλο ένα instant classic της θρυλικής δεκαετίας και ένας ακόμα λαμπερός body horror θησαυρός στο σεντούκι της αγαπημένης μας σκηνής.

Σκηνοθεσία: David Cronenberg
Σενάριο: Charles Edward Pogue David Cronenberg
Ηθοποιοί: Jeff Goldblum, Geena Davis, John Getz

12. Phenomena (1985)

phenomena

Ο Ιταλός μαέστρος των giallo κάνει το θαύμα του για άλλη μια φορά. Ο Dario Argento παίρνει το τόσο προσφιλές σ’ αυτόν θέμα των giallo με τον παραδοσιακό serial killer που εξολοθρεύει συγκεκριμένους στόχους και το μπολιάζει με πρωτότυπες δόσεις υπερφυσικού φτάνοντας σ’ ένα μεγαλειώδες αποτέλεσμα. Η αλλόκοτη έλξη της νεαρής πρωταγωνίστριας για τα έντομα λειτουργεί ως καταλύτης για τον εντοπισμό του μυστηριώδους φονιά που σουλατσάρει κοντά σ’ ένα ιδιωτικό σχολείο της ελβετικής επαρχίας σφάζοντας μαθήτριες. Δυνατό σενάριο, ευφυής σκηνοθεσία, μαγευτικά μουσικά θέματα και προικισμένο cast συνθέτουν ένα από τα καλύτερα φιλμ τρόμου του Dario Argento και της δεκαετίας του ’80 γενικότερα.

Σκηνοθεσία: Dario Argento
Σενάριο: Dario Argento, Franco Ferrini
Ηθοποιοί: Jennifer Connelly, Donald Pleasence, Daria Nicolodi

11. Poltergeist – Το Πνεύμα του Κακού (1982)

poltergeist

Ναι, κάποτε ο μεταφυσικός τρόμος έβγαζε αριστουργήματα και όχι εύπεπτες ταινιούλες της σειράς όπως συμβαίνει συχνά στις μέρες μας. Ένας από τους ισχυρότερους εκπροσώπους του για την δεκαετία του ’80 αλλά και γενικότερα για ολόκληρη την ιστορία του horror κινηματογράφου είναι το φανταστικό «Poltergeist». Με τη συμβολή πολύ δυνατών παιχτών όπως οι Tobe Hooper και Steven Spielberg το φιλμ αφηγείται τη δραματική ιστορία της οικογένειας Freeling που ξεκινά όταν η αρχικά «φιλική» υπερφυσική οντότητα που κατοικεί στο νέο τους σπίτι επιδεικνύει σταδιακά τους διαβολικούς της σκοπούς με κορύφωση την αρπαγή της μικρής τους κόρης.

Αγνός, παλιομοδίτικος τρόμος με μοναδικές σκηνές ανθολογίας όπως η επίθεση του κλόουν στο αγοράκι και διαχρονικούς cult χαρακτήρες όπως το μέντιουμ Tangina καθιστούν το εμπορικά επιτυχημένο «Poltergeist» απαραίτητο για όλους τους φίλους του supernatural και όχι μόνο. Χαλαρά το καλύτερο φιλμ του franchise. Όσο για το εμετικό remake, απλά θα διαπράξετε ιεροσυλία αν το προτιμήσετε έναντι του πρωτότυπου κοσμήματος.

Σκηνοθεσία: Tobe Hooper
Σενάριο: Steven Spielberg, Michael Grais Mark Victor
Ηθοποιοί: JoBeth Williams, Heather O’Rourke, Craig T. Nelson

10. Videodrome (1983)

videodrome 1983

Θέλετε παραδείγματα πρωτότυπου, διαστροφικού και πειραματικού τρόμου; Ε τότε μέσα στις πρώτες επιλογές σας πρέπει να είναι το φουτουριστικό body horror αριστούργημα του David Cronenberg. Το ανυπέρβλητο «Videodrome» έρχεται σε μια περίοδο παρατεταμένης δημιουργικότητας του μεγάλου Καναδού κινηματογραφιστή που εδώ όμως εκτινάσσει στα ύψη την σκηνοθετική του ευφυΐα στρώνοντας το έδαφος για νέες μεγάλες στιγμές που θα ακολουθήσουν. Εμείς πάντως οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε: από τη στιγμή που θα πατήσετε το play στο DVD player σας βλέποντας τον σαδιστικό τρόμο του πειρατικού προγράμματος Videodrome, η ζωή σας δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια! Τολμάτε; Death to Videodrome! Long live the New Flesh!

Σκηνοθεσία: David Cronenberg
Σενάριο: David Cronenberg
Ηθοποιοί: James Woods, Debbie Harry, Sonja Smits

9. The Return of The Living Dead – Τα Ζόμπι Δεν Είναι Χορτοφάγα (1985)

return of the living dead

Πρόκειται για το φιλμ που άλλαξε την εικόνα που έχουμε για το ζόμπι. Το πρωτοποριακό «The Return of the Living Dead» εισήγαγε μια σειρά από καινοτομίες που θα χρησιμοποιηθούν κατά κόρον στις ταινίες με ζόμπι των 00s και μετά. Η ταχύτητα, η οργάνωση, η εξυπνάδα, ακόμα και η ομιλία των νεκροζώντανων συνιστούν ευρηματικές ιδέες που αξίζουν συγχαρητηρίων. Τα πρώιμο αυτό πάντρεμα κωμωδίας και ζόμπι δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί επιτυχέστερα. Μετά την απελευθέρωση ενός αερίου που προοριζόταν για στρατιωτική χρήση οι νεκροί ενός νεκροταφείου ξυπνούν πεινασμένοι για ανθρώπινα μυαλά. Οι νευρικοί αληταμπουραίοι της κοντινής αποθήκης καθώς και οποιοσδήποτε πλησιάζει στην περιοχή γίνεται υποψήφιο θύμα των εγκεφαλοφάγων ζόμπι. Πολυάριθμες σκηνές ανθολογίας κατακλύζουν τις οθόνες μας και το μνημειώδες φιλμ του Dan O’Bannon περνάει στην ιστορία ως ένα από τα καλύτερα του είδους. Ποτέ άλλοτε η κραυγή Braaaiiinnnnsss δεν λατρεύτηκε τόσο πολύ όσο εδώ. Ο ορισμός του cult classic!

Σκηνοθεσία: Dan O’Bannon
Σενάριο: Dan O’Bannon
Ηθοποιοί: Clu Gulager, James Karen, Don Calfa

8. They Live – Ζουν Ανάμεσά Μας (1988)

they live

Πώς μπορείς να συνδυάσεις τρόμο, σάτιρα, επιστημονική φαντασία και θεωρίες συνωμοσίας έτσι ώστε το αποτέλεσμα να μην είναι γραφικό αλλά πειστικό και μεγαλειώδες; Απλά πρέπει να διαθέτεις τη σκηνοθετική ευφυΐα του John Carpenter. Και επειδή μόνο αυτός την διαθέτει, μόνο αυτός θα μπορούσε να μας δώσει τέτοια μεγαλειώδη ταινία. Αλήθεια πόσο σοκαριστικό θα ήταν για εσάς αν μια μέρα μαθαίνατε ότι η εξουσιαστική ελίτ του πλανήτη απαρτίζεται από εξωγήινους που υποτάσσουν τους ανθρώπους μέσα από υποσυνείδητα μηνύματα σε διαφημίσεις και στα media; Το μνημειώδες «They Live» είναι η απόλυτη σατιρική κριτική στην σύγχρονη κοινωνία του καταναλωτισμού και της αποχαύνωσης. Τρομάζει περισσότερο με τις ιδέες παρά με τις εικόνες, αν και οι αποκρουστικές σκελετόφατσες των εξωγήινων όπως φαίνονται μέσα από τα ειδικά γυαλιά του ήρωα ποτέ δεν θα πάψουν να στοιχειώνουν το σκεπτόμενο κοινό.

Σκηνοθεσία: John Carpenter
Σενάριο: John Carpenter
Ηθοποιοί: Roddy Piper, Keith David, Meg Foster

7. A Nightmare On Elm Street – Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες (1984)

nightmare elm street

Ειλικρινά, τι μπορεί να γράψει κανείς για την ταινία που ανέδειξε έναν από τους δημοφιλέστερους horror χαρακτήρες και έναν από τους πιο αγαπημένους του horror κοινού; Ο Freddy Krueger είναι ένα από τα απόλυτα horror σύμβολα όχι μόνο των 80s αλλά ολόκληρου του cinema τρόμου. Ο μεγάλος Wes Craven είναι ο ιθύνων νους πίσω από τον εμβληματικό «Εφιάλτη στο Δρόμο με τις Λεύκες» με τον οποίο εγκαινιάζει έναν απίστευτης έμπνευσης συνδυασμό slasher και supernatural στοιχείων που άλλαξε την ιστορία της σκηνής προκαλώντας ισχυρό αντίκτυπο στην συνολική horror κουλτούρα. Είναι μια ταινία που ποτέ δεν θα λησμονηθεί ούτε θα απαξιωθεί από τις μοντέρνες απαιτήσεις. Ο Freddy Krueger πάντα θα βγαίνει νικητής απέναντι στο χρόνο στοιχειώνοντας τα όνειρα των θεατών εσαεί. Δώσε πόνο Freddy!

Σκηνοθεσία: Wes Craven
Σενάριο: Wes Craven
Ηθοποιοί: Heather Langenkamp, Johnny Depp, Robert Englund

6. Re-Animator – Ζωντανός-Νκερός (1985)

re animator 1985

Είναι μια από τις απόλυτες και πιο αναγνωρίσιμες cult ταινίες τρόμου της δεκαετίας. Βασισμένο σε ιστορία του κορυφαίου συγγραφέα τρόμου και φανταστικού H.P. Lovecraft ο σπουδαίος Stuart Gordon και το ταλαντούχο επιτελείο του μας χαρίζουν ανεπανάληπτες στιγμές horror διασκέδασης στο αριστουργηματικό «Re-Animator». Ένα φιλμ που όσες φορές κι αν το δεις δεν το χορταίνεις. Από τη στιγμή που ο ατσαλάκωτος Jeffrey Combs ως φοιτητής ιατρικής επαναφέρει στη ζωή πτώματα με τον επαναστατικό του ορό, ξεκινάει το απόλυτο comedy-horror πάρτι των 80s. Ένα πάρτι που παρακαλάς να μην τελειώσει. Άφθoνο gore, έξυπνο χιούμορ, σκοτεινή ατμόσφαιρα, παραφροσύνη, νεκροζώνταντοι και κομμένα κεφάλια που μιλάνε (!) υπόσχονται μια απίστευτη εμπειρία που κάθε λάτρης του cult horror δικαιούται να βιώσει. Το «Re-Animator» είναι το πρώτο και φυσικά καλύτερο φιλμ του franchise που έδωσε άλλο δύο αξιόλογες ταινίες διατηρώντας ψηλά τη σημαία του θρυλικού πρώτου μέρους. Όλο χωρίς δεύτερη σκέψη!

Σκηνοθεσία: Stuart Gordon
Σενάριο: Stuart Gordon, William Norris, Dennis Paoli
Ηθοποιοί: Jeffrey Combs, Bruce Abbott, Barbara Crampton

5. The Lost Boys – Τα Παιδιά της Νύχτας (1987)

the-lost boys

Μετά από αμφίρροπη μάχη με τους λίγους ανταγωνιστές του στη βαμπιρική αρένα, το «The Lost Boys» μπορεί να ανακηρυχθεί με ασφάλεια η καλύτερα ταινία τρόμου με βρικόλακες για τη δεκαετία του ’80. Έχει τα πάντα. Δυνατό cast, εξαιρετικά καλοφτιαγμένους και τρομακτικούς βρικόλακες, υπέροχη γοτθική μουσική και αψεγάδιαστη ροκ αισθητική με νεανικό αέρα. Άψογος συνδυασμός τρόμου και κωμωδίας με τον πρώτο να υπερτερεί και με τη δεύτερη να βελτιώνει την συνολική εικόνα κάνοντας τα δρώμενα πολύ πιο ευχάριστα στην παρακολούθηση. Δε νοείται φίλος των βρικολάκων να μην έχει δει αυτήν την ταινία. A classic. Α must see!

Σκηνοθεσία: Joel Schumacher
Σενάριο: Jan Fischer, James Jeremias, Jeffrey Boam
Ηθοποιοί: Kiefer Sutherland, Jason Patric, Corey Haim

4. An American Werewolf In London – Ένας Αμερικανός Λυκάνθρωπος στο Λονδίνο (1981)

american werewolf london

Για πολλούς (και για τον γράφοντα) το εν λόγω φιλμ του John Landis είναι η καλύτερη καταχώρηση στον όχι ιδιαίτερα πλούσιο κατάλογο των ταινιών τρόμου λυκανθρωπίας. Πράγματι το «An American Werewolf In London» συνιστά τον θρίαμβο της λυκανθρωπίας σε πολλά επίπεδα. Ένα απίστευτα εθιστικό φιλμ που δεν βαριέσαι να το βλέπεις και να το ξαναβλέπεις. Εκείνη δε η μεταμόρφωση του πρωταγωνιστή σε λυκάνθρωπο σηματοδοτεί έναν ακόμα θρίαμβο, αυτή τη φορά των προσθετικών εφέ που επιμελήθηκε ο μετρ του είδους Rick Baker. Η κωμική διάθεση εναλλάσσεται αριστοτεχνικά με σκηνές τρόμου, σουρεαλισμού και δράματος με το τελικό αποτέλεσμα να ενθουσιάζει και τον πιο διστακτικό ή καχύποπτο θεατή. Έπος!

Σκηνοθεσία: John Landis
Σενάριο: John Landis
Ηθοποιοί: David Naughton, Jenny Agutter, Joe Belcher

3. The Evil Dead – Το Καταραμένο Άσμα (1981)

the evil dead 1981, μια από τις καλύτερες ταινίες τρόμου της δεκαετίας του 80

Ταινία ορόσημο, ταινία σταθμός για το αιματοβαμμένο-slapstick/comedy cinema τρόμου. Αν δεν υπήρχε το αριστούργημα του Sam Raimi και της παρέας του, τότε το μοτίβο της «καλύβας στο δάσος» δεν θα ήταν τόσο διαδεδομένο και αναγνωρίσιμο στο σύμπαν του horror κινηματογράφου. Από τη στιγμή που οι νεαροί πρωταγωνιστές φτάνουν στην καλύβα στο δάσος και ειδικότερα από το σημείο που διαβάζουν το μυστηριώδες βιβλίο Necronomicon ο τρόμος θα αποκτήσει νέο νόημα δια παντός! Ο Bruce Campbell θα αναδειχτεί σε έναν από τους σπουδαιότερους γκαφατζήδες ήρωες της πιάτσας και η αιματοβαμμένη δράση του θα αποτελέσει οδηγό «επιβίωσης» για πολλούς νεότερους ήρωες από πολλά παρακλάδια του τρόμου αλλά κυρίως από αυτό των αιματηρών κωμωδιών με ζόμπι.

Το «The Evil Dead» έχει τα πάντα. Σκοτεινή ατμόσφαιρα, αγνό τρόμο, συμπαθητικούς πρωταγωνιστές, απειλητικούς δαίμονες με πετυχημένο μακιγιάζ, και φυσικά πλούσια δράση με πολύ gore, κωμικές εξάρσεις και αλησμόνητες σκηνές ανθολογίας. Η κληρονομιά αυτής της ανυπέρβλητης ταινίας συνεχίζει την δημιουργική πορεία της μέχρι σήμερα (βλέπε την πολύ καλή σειρά Ash Vs Evil Dead που θα ενεργοποιήσει αισθήματα νοσταλγίας στους παλιότερους) και απ’ ό, τι φαίνεται δεν θα σβήσει για πολύ καιρό! Πώς θα μπορούσε άλλωστε…

Σκηνοθεσία: Sam Raimi
Σενάριο: Sam Raimi
Ηθοποιοί: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss, Richard DeManincor

2. The Thing – Η Απειλή (1982)

the thing 1982, μια από τις καλύτερες ταινίες τρόμου της δεκαετίας του 80

Τώρα ειλικρινά, υπάρχει κανείς που δεν έχει δει το απόλυτο sci-fi/horror αριστούργημα του John Carpenter και ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών; Αν υπάρχει ας πάει πρώτα να αυτομαστιγωθεί ως τιμωρία και μετά ας παρακολουθήσει το «The Thing» για να καταλάβει τι έχανε τόσο καιρό! Ο Carpenter παίρνει τη νουβέλα του John W. Campbell Jr., «Who Goes There?» (1938) και ξεπερνώντας για πλάκα την αρχική μεταφορά στον κινηματογράφο του 1951 (The Thing From Another World) δημιουργεί την απόλυτη ταινία τρόμου και επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας που δεν ξεπεράστηκε και δεν θα ξεπεραστεί ποτέ από κανέναν. Θεωρείται η πρώτη του ταινία της «Τριλογίας της Αποκάλυψης» μαζί με τα «Prince of Darkness» (1987) και «In The Mouth of Madness» (1994) που ακολούθησαν.

Από τη στιγμή που ο παρασιτικός εξωγήινος οργανισμός εισχωρεί στα θύματά του στην παγωμένη επιστημονική βάση της Ανταρκτικής, ξεκινά μια άνευ προηγουμένου αλληλουχία τρομακτικών γεγονότων. Χάος, παράνοια, καχυποψία, σωματική φθορά και τελικά ο θάνατος αιχμαλωτίζουν τους πρωταγωνιστές και μαζί τους και εμάς στον ψυχρό, εφιαλτικό κόσμο του «The Thing». Με σημείο αναφοράς τα εντυπωσιακά μηχανικά εφέ των Rob Bottin και Stan Winston που θα ζήλευαν και σημερινοί συνάδελφοί τους το «The Thing» κατόρθωσε να ενθουσιάσει τους πάντες και να παγιώσει σπουδαία κληρονομιά με ορατά σημάδια μέχρι σήμερα.

Σκηνοθεσία: John Carpenter
Σενάριο: Bill Lancaster
Ηθοποιοί: Kurt Russell, Wilford Brimley, Keith David

AND THE WINNER IS…

1. The Shining – Η Λάμψη (1980)

the shining 1980, μια από τις καλύτερες ταινίες τρόμου της δεκαετίας του 80

Σε πιάνει δέος όταν καλείσαι να σχολιάσεις όχι απλά μια από τις καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών αλλά και μια από τις καλύτερες κάθε κατηγορίας στην ιστορία του κινηματογράφου. Με τι λόγια να εκφραστεί κανείς για το αριστουργηματικό και ανυπέρβλητο «The Shining» του αθάνατου Stanley Kubrick; Πρόκειται για ταινία σταθμό στον ψυχολογικό-μεταφυσικό τρόμο που άλλαξε την ιστορία της σκηνής και επηρέασε αμέτρητους κινηματογραφιστές. Ο Kubrick πήρε το ομότιτλο best seller του άρχοντα Stephen King και του έδωσε μοναδική κινηματογραφική υπόσταση βάζοντας τη δική του ξεχωριστή σφραγίδα. Ο Jack Nicholson δίνει μια από τις εκθαμβωτικότερες ερμηνείες της ζωής του ως ο ταραγμένος συγγραφέας και προσωρινός επιστάτης του ξενοδοχείου Overlook. Η βαθμιαία καταβύθισή του στην παράνοια μέχρι την τρομακτική κλιμάκωση της απειλητικής συμπεριφοράς του προς το τέλος αποτελούν τον άξονα γύρω από τον οποίο ξεδιπλώνεται ο τρόμος ενώ οι ανατριχιαστικές φιγούρες που στοιχειώνουν το ξενοδοχείο συμπληρώνουν την εικόνα φρίκης του «The Shining».

Ο Kubrick εξαπολύει τη μια ευρηματική σκηνή μετά την άλλη οικοδομώντας μια ασφυκτική, εφιαλτική ατμόσφαιρα από την οποία δεν φαίνεται να υπάρχει διαφυγή. Πολύ καλός και ο πιτσιρικάς Danny Lloyd του οποίου το παγωμένο βλέμμα μεταδίδει διαπεραστική ρίγη στο κορμί μας. Παρά την αρχική αμφισβήτηση, το «The Shining» βρήκε γρήγορα το δρόμο της παγκόσμιας αναγνώρισης. Πλέον στέκεται ακλόνητο στην κορυφή του cinema τρόμου μαζί με εκείνους τους ελάχιστους horror θρύλους με τους οποίους θα μάχεται εσαεί για τον τίτλο της καλύτερης ταινίας τρόμου που παρήγαγε ποτέ ο ανθρώπινος πολιτισμός.

Σκηνοθεσία: Stanley Kubrick.
Σενάριο: Stanley Kubrick.
Ηθοποιοί: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd.


ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ 10 ΠΟΥ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΔΕΝ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΑΝΤΑΔΑ ΑΛΛΑ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ…

31) Angel Heart (1987), του Alan Parker
32) Opera (1987), του Dario Argento
33) Pet Sematary (1989) της Mary Lambert
34) Near Dark (1987), του Gregory Widen
35) Demons (1985), του Lamberto Bava
36) From Beyond (1986), του Stuart Gordon
37) Friday The 13th (1980), του Sean S. Cunningham
38) The Fog (1980), του John Carpenter
39) Christine (1983), του John Carpenter
40) Sleepaway Camp (1983), του Robert Hiltzik

Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Horrormovies.gr
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση για
guest
6 Σχόλια
Τα πιο πρόσφατα
Τα πιο παλιά Με τις περισσότερες ψήφους
Inline Feedbacks
View all comments
Dimitris Giovanis
Dimitris Giovanis
7 χρόνια πριν

ταινιες σταθμοι… εμενα μ’εχουν στοιχειωσει…

Chrisostomakis Laktaridis
Chrisostomakis Laktaridis
7 χρόνια πριν

Το Lost Boys, στο νουμερο 4??? Δεν επρεπε να υπαρχει καν στην λιστα!!!

Stavri Dialyna
Stavri Dialyna
7 χρόνια πριν

Εξαιρετικό άρθρο.
Το Demons του Bava και το Opera του Argento για μένα θα είχαν καλύτερη θέση,αλλά αυτά είναι γούστα.

Stripe Mohawk
Stripe Mohawk
7 χρόνια πριν

Εξαιρετική λίστα,μ’ευχαριστεί ιδιαίτερα που συμπεριλαμβάνονται ταινίες όπως το Santa Sangre και το Possession,οι οποίες είναι αρκετά παραγνωρισμένες,κατα την άποψη μου.Θα προσέθετα σίγουρα στη λίστα το Inferno του Argento (μεγάλη παράλειψη για μένα) και το Serpent And The Rainbow του Craven,δυο ιδιαϊτερα ανατριχιαστικές ταινίες,καθεμια για διαφορετικούς λόγους.

Stavri Dialyna
Stavri Dialyna
7 χρόνια πριν

μάλλον πρέπει να φτιάξουμε ο καθένας την δική του λίστα και να την ποστάρουμε στα κομεντς.
μόνο που δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται.
τολμάτε?? :P

Latest articles

Related articles

Ενεργοποίηση ειδοποιήσεων OK Οχι ευχαριστώ