Αφιέρωμα στα ιερά τέρατα της horror σκηνής μέρος I – Bela Lugosi

bela lugosi
Bela Lugosi

Όταν μιλάμε για ιερά τέρατα της horror σκηνής τα πρώτα ονόματα που έρχονται στο νου είναι Vincent Price, Peter Cushing, Bela Lugosi, Christopher Lee και Boris Karloff. Η φιλμογραφία τους τεράστια, άλλες φορές επιτυχημένη άλλες όχι. Αλλά σε κάθε τους ταινία έχουν αφήσει το στίγμα τους. Πολλοί τους έχουν αντιγράψει, ακόμη περισσότεροι έχουν επηρεαστεί. Οι ταινίες τους έχουν διασκευαστεί πολλές φορές. Ας τους γνωρίσουμε, λοιπόν, έναν έναν καλύτερα. Πως άλλωστε μπορεί κανείς σε ένα μόνο αφιέρωμα να παρουσιάσει τα πεπραγμένα αυτών των εξαιρετικών ηθοποιών? Ξεκινάμε από τον παλαιότερο και φτάνουμε στον νεότερο.

Πρώτη μου αναφορά θα είναι ο Bela Lugosi. Το πραγματικό του όνομα είναι Béla Ferenc Dezső Blaskó. Γεννημένος την 20η Οκτωβρίου του 1882, στο Lugos της Ουγγαρίας, από όπου και υιοθέτησε το επώνυμό του, ο Αμερικανό-Ούγγρος ηθοποιός έγινε γνωστός με τον ρόλο του στην ταινία Dracula (1931) έχοντας τον ομώνυμο ρόλο. Το όνομά του συνδέθηκε άρρηκτα με αυτόν τον ρόλο. Ξεκίνησε παίζοντας μικρούς ρόλους στην πατρίδα του Ουγγαρία πριν κάνει την πρώτη του ταινία το 1917. Αναγκάστηκε να φύγει όμως από την Ουγγαρία μετά από την αποτυχημένη Ουγγρική Επανάσταση.

Το 1927, εμφανίζεται στην διασκευή του έργου του Bram Stoker που ανέβηκε στο Broadway στο ρόλο του Count Dracula. Ήταν τόσο συγκλονιστικός, έδινε κάτι διαφορετικό στον ρόλο. Το παρουσιαστικό του αλλά και το μυστήριο που απέπνεε μάγευε το κοινό. Μετά από ενάμισι χρόνο, το έργο έκανε περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες με τεράστια επιτυχία. Εξαιτίας της επιτυχημένης του πορείας, η Universal αποφάσισε να κάνει ταινία το θεατρικό έργο με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Και έτσι παίρνει το ρόλο για την ομιλούσα ταινία Dracula του 1931. Παρ’ όλη όμως την επιτυχία που είχε σε αυτόν τον ρόλο στο θέατρο, δεν ήταν η πρώτη επιλογή για την κινηματογραφική ταινία. Υπάρχουν φήμες, που δεν είναι επιβεβαιωμένες, ότι η πρώτη επιλογή ήταν ο Lon Chaney. Αλλά λόγω του αιφνίδιου θανάτου του, ο ρόλος δόθηκε στον Lugosi.

lugosi karloff
Bela Lugosi και Boris Karloff

Αν και πολλοί ηθοποιοί μετά από αυτόν έπαιξαν τον ρόλο του Dracula, οι λάτρεις των βρικολάκων τον έχουν ταυτίσει με τον ρόλο αυτό και τον θεωρούν ως τον καλύτερο. Ίσως να έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ο ηθοποιός είχε γεννηθεί στην Τρανσυλβανία. Το σύνολο της δουλειάς του τον κατέστησε αστέρα των ταινιών τρόμου με μόνους του αντιπάλους τον Boris Karloff και τον Peter Lorre. Παρόλα αυτά όμως τον ενοχλούσε το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να παίξει και σε άλλα είδη ταινιών και ότι το όνομά του συνδέθηκε μόνο με διαβολικούς ρόλους. Συχνά συμπρωταγωνιστούσε με τον Boris Karloff, αλλά έπαιζε συνήθως δεύτερους ρόλους κάτι το οποίο δεν ήταν και πολύ ευχάριστο για εκείνον. Από τις ταινίες στις οποίες έπαιξε με τον Karloff, μόνο στο «The black cat (1934)», «The raven (1935)» και «Son of Frankenstein» έπαιξε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Φημολογείται πως υπήρχε αντιπαλότητα μεταξύ τους, κάτι το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ. Ούτε όμως υπήρξαν και φίλοι.

bride of the monster lugosi
Bride Of The Monster

Εξαιτίας κάποιων τραυμάτων που υπέφερε στην στρατιωτική του θητεία, εμφάνισε σοβαρή χρόνια ισχιαλγία. Στην αρχή χρησιμοποιούσε φυσικά παυσίπονα, αλλά καθώς η ασθένεια προχωρούσε οι γιατροί του χορήγησαν οπιούχα. Εθίστηκε στην μεθαδόνη και στην μορφίνη. Αυτό έγινε αντιληπτό από τους παραγωγούς και σιγά σιγά η προσφορά ρόλων σταμάτησε. Η τελευταία πρωτοκλασάτη ταινία που έπαιξε ήταν η «Abbott and Costello meet Frankenstein (1948)». Από εκεί και έπειτα, μέχρι το τέλος της ζωής του, έπαιζε σε χαμηλού προϋπολογισμού ταινίες. Προς το τέλος της ζωής του, συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Ed Wood, ο οποίος ήταν θαυμαστής του και βρίσκοντας τον σε άθλια κατάσταση του πρόσφερε διάφορους ρόλους. Όταν έπαιξε στην ταινία Bride of the monster”, αναζήτησε ιατρική βοήθεια για απεξάρτηση από τις ουσίες και φημολογείται πως τα έσοδα από την πρεμιέρα της ταινίας δόθηκαν για την πληρωμή των εξόδων της νοσηλείας του. Στα έξοδα για την νοσηλεία του συνέβαλε και ο Frank Sinatra, ο οποίος όταν έμαθε για την κατάσταση του τον επισκέφτηκε και στο νοσοκομείο. Ο Lugosi έμεινε κατάπληκτος από αυτή την κίνηση μιας και δεν γνώριζε τον Sinatra.

Παντρεύτηκε πέντε φορές και απέκτησε ένα γιο, τον Bela George Lugosi. Απεβίωσε στις 16 Αυγούστου του 1956. Η αιτία θανάτου του ήταν καρδιακή προσβολή. Τον βρήκαν νεκρό στον καναπέ του σπιτιού του στο Los Angeles. Ήταν 73 χρόνων. Θάφτηκε φορώντας την κάπα που φορούσε και στην ταινία Dracula μετά από επιθυμία της γυναίκας και του γιου του. Πολλοί πιστεύουν πως ήταν δική του αυτή η επιθυμία, αλλά ο γιος του ξεκαθάρισε πως ήταν μια κίνηση της μητέρας του και του ιδίου πιστεύοντας πως κάτι τέτοιο θα ήθελε και ο πατέρας του.

Η φιλμογραφία του είναι τεράστια. Ξεκινάει από την δεκαετία του 1910 και σταματάει στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Η προσφορά του και η επιρροή του στο είδος των ταινιών τρόμου είναι αδιαμφισβήτητη. Ξεχωριστός, μοναδικός, επιβλητικός μάγευε το κοινό με τις ερμηνείες του. Το όνομά του θα είναι για πάντα ταυτόσημο με τον Dracula και αυτό γιατί ήταν ο μοναδικός ηθοποιός που θα μπορούσε να υπηρετήσει επάξια αυτό τον ρόλο. Μυστηριώδης, με την προφορά που σε παρέπεμπε στην γενέτειρα του Dracula και με διαπεραστικό βλέμμα.

dracula hand
Διάσημη πόζα στο Dracula

Προτεινόμενες ταινίες:
1. Dracula (1931)
2. Murders in the Rue Morgue (1932)
3. White Zombie (1932)
4. Island of Lost Souls (1932)
5. The Black Cat (1934)
6. The Raven (1935)
7. The Invisible Ray (1936)
8. Son of Frankenstein (1939)
9. The Black Cat (1941)
10. The Wolfman (1941)
11. The Body Snatcher (1945)
12. Bud Abbott and Lou Costello meet Frankenstein (1948)

Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Ελευθερία Κούση
Ελευθερία Κούση
Λατρεύω τον καλό κινηματογράφο σε όλα του τα είδη. Αλλά οι horror ταινίες είναι οι αγαπημένες μου. Τίποτα δεν συγκρίνεται με μια καλή ταινία τρόμου. Θεωρώ λοιπόν καθήκον μου να ενημερώσω εσάς τους horror fans για τις κλασσικές και όχι μόνο ταινίες τρόμου. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση για
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Latest articles

Related articles

Ενεργοποίηση ειδοποιήσεων OK Οχι ευχαριστώ